App Spotter: Instapaper

De kans is groot dat je tijdens het surfen op internet interessante artikelen tegenkomt, maar geen tijd hebt om deze te lezen. Instapaper biedt je een database waarin je de artikelen kunt opslaan om ze op een later moment weer erbij te pakken.

De applicatie van Instapaper is een mobiele versie van de website. Door dezelfde account te gebruiken, kun je de twee versies aan elkaar koppelen en met elkaar laten synchroniseren. Hierdoor is het enorm handig om bijvoorbeeld vanachter je desktop webartikelen op Instapaper op te slaan, om deze later op je iPhone of iPad te kunnen lezen.

De Instapaper-app biedt je daarbij twee grote voordelen. Ten eerste zijn de artikelen offline te lezen, zodat je je internetbundel kunt sparen en niet afhankelijk bent van een werkende internetverbinding. Ten tweede worden de artikelen in een versimpelde versie getoond, zonder afbeeldingen of advertenties, waardoor lange stukken tekst snel laden en gemakkelijk door te bladeren zijn.

Archiveren

Eventueel kun je via een directe link naar de website om het artikel toch in de oorspronkelijke versie te bekijken. Je kunt eenmaal gelezen artikelen archiveren, waardoor ze worden opgeslagen op je account en via de webversie van Instapaper weer te bekijken zijn.

Ook kun je via de browser van je iPhone of iPad artikelen opslaan in Instapaper, maar hiervoor moet je wel eerst een speciale bookmark-tool op je Apple-apparaat zetten. Dit kost even wat moeite, dus je kunt niet direct op deze manier met de app aan de slag.

Dankzij de koppeling met de webversie, de offline-mogelijkheid en de versimpelde presentatie blijkt Instapaper een enorm handige leeshulp te zijn. Je kunt de app in een afgeslankte versie eerst gratis proberen, om eventueel later de volledige versie aan te schaffen.