App Spotter: Nederlandse Google Voice Search

Google Voice Search, het spraakgestuurd zoeken op mobiele telefoons, is nu ook beschikbaar voor de Nederlandse taal. Met de spraakcommando's kun je zoeken via Google, zonder opdrachten in te hoeven tikken.

Met de applicatie voor Android en iPhone kun je bijvoorbeeld de zoekterm 'computer' uitspreken, waarna Google je de bijbehorende resultaten op je smartphone laat zien.

Ook wordt een koppeling gelegd met het gps-systeem van je toestel, waardoor je met het spraakcommando 'pizzeria' een overzicht krijgt van de pizzeria's in de buurt van waar je je op dat moment bevindt.

“De vijfhonderd Nederlandstalige sprekers die ons geholpen hebben bij de ontwikkeling hebben we geselecteerd in alle regio’s van het land, om er zeker van te zijn dat alle accenten herkend worden. Het maakt dus niet uit of je uit Groningen, Amsterdam of Maastricht komt”, aldus Google.

Het zoeken met spraakcommando's gaat vlot en nauwkeurig. Zelfs met enige achtergrondruis 'begrijpt' je telefoon wat je zoekt. Voor wie niet zo handig is met de kleine toetsenborden van smartphones, kan met Google Voice Search tijd en vooral veel moeite besparen.

Dowload de Google Mobile App om te zoeken met Nederlandse spraakcommando's. Wanneer je de applicatie al hebt, kun je bij instellingen het spraakgestuurd zoeken in het Nederlands activeren.