App Spotter: NS Reisplanner Xtra

Onder winterse omstandigheden met de trein reizen is zeker geen pretje. Daarom kun je maar beter zo goed mogelijk voorbereid zijn op het plannen van een reis en goed op de hoogte blijven van alle vertragingen en storingen.

De NS Reisplanner Xtra helpt je daarbij. De applicatie is een mobiele versie van de reguliere online reisplanner van de NS. Omdat de reguliere site totaal onhandig is om via een smartphone te benaderen, is de mobiele applicatie een uitkomst.

Daar komt bij dat de app goed in elkaar steekt en doet wat het moet doen. De belangrijkste functie is natuurlijk het plannen van een reis van station naar station. De gewenste treinreis kun je vervolgens opslaan om op een later tijdstip snel terug te vinden, eventueel offline.

Seintje

De app kan je een seintje geven wanneer je op het eindstation aankomt, zodat je niet vergeet uit te checken met je OV-chipkaart. Handig is dat de NS Reisplanner Xtra regelmatig updates van gewijzigde vertrek- en aankomsttijden binnenhaalt. Soms weet je hierdoor eerder dan de stationsborden dat een trein vertraging heeft.

Verder geeft de applicatie vertragingen over actuele storingen en geplande werkzaamheden, zodat je hierop kunt anticiperen of je reis kunt wijzigen. Daarnaast bevat de app de mogelijkheid om de actuele vertrektijden vanuit een bepaald station te bekijken en geeft het nieuwsberichten van de NS zelf weer.

GPS

Het is aan te raden om de NS Reisplanner Xtra niet te koppelen aan het gps-systeem van je smartphone. Hiermee zoekt de app naar stations in de buurt, maar het is vrijwel altijd sneller om een locatie handmatig in te voeren. Voor de rest werkt de app optimaal, konden we over de NS maar hetzelfde zeggen.