App Spotter: Parkmobile

Je kent het vast: heb je een afspraak met die grote klant in de stad, kun je geen vrije parkeerplek vinden. Heb je eindelijk een plekje gevonden, heb je te weinig contant geld in je portemonnee. En op je chipknip staat te weinig geld. De oplossing? Parkmobile.

Bij veel parkeerautomaten staat een bordje met een code erop. Met deze code kun je naar een speciaal 0900-nummer bellen waardoor je ook zonder geld of kaart op zak kunt parkeren. Het onhandige hiervan is dat je je wel vooraf moet registreren. Parkmobile vond dat dit handiger moest kunnen, dus kwamen zij met een app voor je smartphone. 

Ook voor de app moet je je van te voren registeren, maar daarna gaat alles vrij gemakkelijk. Via de ingebouwde gps van je smartphone krijg je op een kaart te zien waar je je bevindt en waar de dichtstbijzijnde parkeerplaats is. Als je daar staat, kun je de ingebouwde timer laten lopen. Hierdoor betaal je nooit meer een seconde teveel voor het parkeren. Je kunt maandelijks de parkeerkosten van je rekening laten afschrijven door Parkmobile.

Je kunt de app ook gewoon gebruiken als je maar af en toe in de stad parkeert. Het bedrijf rekent geen vaste maandelijkse kosten, maar je betaalt wel 0,25 euro per transactie. Rennen naar de meter omdat je kaartje verlopen is hoeft ook niet meer, je bepaalt zelf op je telefoon wanneer je je parkeertijd beëindigt. 

Dit klinkt allemaal erg handig maar er zitten ook nadelen aan deze app. De belangrijkste is de dekking: je kunt de app maar in 25 steden in Nederland gebruiken. Woon je bijvoorbeeld in Arnhem, Tilburg of Groningen - bepaald geen kleine gehuchtjes zou je denken - dan kun je de applicatie niet gebruiken. 

Woon je in de randstad dan is de app prima te gebruiken. Wel komt daar nog een ander nadeel bij kijken. Voor veel steden heb je namelijk een speciale Parkmobile-kaart nodig zodat de parkeerwachter geen grote gele wielklem erbij gaat halen. In deze digitale tijd heb je dus toch nog gewoon een ouderwets papieren kaartje nodig. 

Het begin is in ieder geval gemaakt voor zorgeloos parkeren in de stad. Nu nog een bredere dekking en het afschaffen van dat traditionele kaartje. O ja, een app voor het vrijmaken van parkeerplaatsen en het daadwerkelijk inparkeren van de auto zou ook wel ideaal zijn.