App Spotter: QR Droid

Qr-codes zijn in Nederland nog steeds niet populair, terwijl de zwart-witte vierkantjes wel enorm handig kunnen zijn. Misschien dat QR Droid hier verandering in kan aanbrengen, met deze app kun je namelijk je eigen qr-codes genereren.

Via qr-codes is allerhande informatie te delen, zoals tekst, afbeeldingen en websites. De vierkantjes zijn vooral handig voor het communiceren van internetpagina's: gebruikers hoeven immers geen url in te voeren, maar kunnen hier meteen naartoe surfen door de qr-code met hun mobiele toestel te scannen.

Met QR Droid kun je qr-codes maken van verschillende soorten informatie die op je smartphone of tablet staat opgeslagen. Zo kun je zwart-witte informatievierkantjes maken van niet alleen url's, telefoonnummers en notities, maar ook van locaties in Google Maps, applicaties en sms'jes.

Delen

De gegenereerde qr-codes zijn vervolgens als url of een bijgevoegde afbeelding via onder meer Bluetooth, Gmail, Twitter en Facebook te versturen. Let er daarbij wel op welke informatie je openbaar maakt: qr-codes zijn natuurlijk weer door iedereen te 'ontcijferen'.

Vervolgens kun je QR Droid ook weer gebruiken om qr-codes te lezen. Dit doe je door een vierkantje voor de camera van je smartphone of tablet te houden wanneer de app actief is. QR Droid houdt een handige lijst bij van alle via een qr-code ingelezen informatie, die je op een later tijdstip weer naar een zwart-wit vierkantje kunt overzetten om met anderen te delen.

QR Droid is gratis te downloaden uit de Android Market. Voor wie de boze buitenwereld niet vertrouwt is er QR Droid Private, die niet om toestemming voor toegang tot je privégegevens vraagt. De keerzijde is dat je hiermee bijvoorbeeld niet rechtstreeks url's uit je browsergeschiedenis in een qr-code kunt omzetten, maar deze eerst handmatig moet invoeren.