App Spotter: Shazam (iPad-versie)

Stel je voor: je staat in de kroeg en hoort een goed nummer. Niemand kan je echter vertellen welke artiest het is of hoe het liedje heet en misschien kom je dat ene toffe nummer nooit meer op het spoor.

Op dat soort momenten komt Shazam goed van pas. De applicatie 'luistert' enkele seconden naar de muziek en zoekt vervolgens op hoe het nummer heet en wie het heeft gemaakt. Shazam houdt vervolgens een lijst bij van alle nummers die op deze manier een 'tag' hebben gekregen.

De applicatie helpt je zelfs verder op weg door informatie te geven over de artiest, inclusief de albums met bijbehorende nummers die hij of zij heeft uitgebracht. Shazam doet daarnaast suggesties van vergelijkbare tracks, hoewel deze af en toe enorm de plank misslaan.

iTunes

Daarnaast is het mogelijk om het nummer direct te kopen via iTunes of te delen op Facebook en Twitter. De applicatie beschikt tevens over een tagstream die weergeeft welke nummers een 'tag' hebben gekregen van andere gebruikers van Shazam, maar dit voegt echter weinig toe.

Shazam doet wat het moet goed; de applicatie herkent niet alleen nummers van bekendere artiesten, maar ook van obscure zangers en zangeressen. Wie heeft er bijvoorbeeld ooit gehoord van Gramps Morgan en Chezidek? Shazam wel. De applicatie heeft ook geen moeite om met achtergrondruis een nummer te beluisteren.

iPad-versie

Let op: Shazam is er niet alleen voor de iPad, maar ook voor bijvoorbeeld de iPhone en Android. Deze versies leggen, na een recente update, de gebruiker echter het maximum op van vijf tags per maand. Voor meer moet worden betaald. De iPad-versie heeft hier (nog) geen last van.