App Spotter: Star Walk

Het aanwijzen van de Grote Beer aan de sterrenhemel is iets wat de meesten van ons nog wel kunnen, daarna wordt het moeilijk. Wie echter Star Walk op zijn iPad of iPhone zet, heeft geen astronomische kennis meer nodig.

Richt simpelweg je Apple-toestel naar de hemel en je ziet op het scherm naar welke sterren, planeten en vele andere ruimtezwevers je aan het kijken bent. Star Walk geeft daarbij aan welke meteorenzwermen wanneer in het jaar te zien zijn. Via de applicatie is zelfs te zien op welke plek de belangrijkste satellieten om de aarde cirkelen.

In het geval van de sterrenstelsels tekent de applicatie prachtige vormen op je scherm, waarmee je kunt zien op welke vormen illustere namen als Noorderkroon en Slangendrager gebaseerd zijn. De applicatie is gekoppeld aan de gps van je iPad of iPhone, waardoor de digitale sterrenhemel altijd dezelfde is als die daadwerkelijk boven je hoofd hangt.

Bovendien kun je de tijd terugdraaien om te kijken wat  bijvoorbeeld vorige week of in het jaar 1722 de stand van de sterren was.

Foto's

Star Walk verschaft daarnaast nog meer voer voor je ogen door middel van een database waarin verschillende close-up foto's van bijvoorbeeld planeten en gaswolken zijn opgenomen. Bovendien beschikt de applicatie over een zeer handige 'almanakfunctie', waarmee je kunt zien hoe laat de zon op en onder gaat en wat de standen van de maan zijn.

Heldere sterrenhemels zijn in deze tijd van het jaar schaars, maar dat is nog geen reden om deze supermooie applicatie niet op je iPad of iPhone te zetten.