App Spotter: Tetris (iPhone)

Op 6 juni 1984 schreef Alexey Pajitnov geschiedenis met de lancering van zijn computerspel Tetris. Inmiddels zijn we ruim 25 jaar verder, maar het de welbekende vallende blokjes blijven immer populair, ook op de iPhone.

Wie een goed excuus nodig heeft voor het spelen van spelletjes op zijn mobiel, heeft aan Tetris een uitstekende game. Regelmatig komt het spel positief in het nieuws. Zo zou je door het spelen van Tetris meer grijze massa krijgen en helpt het spel bij post­traumatische stress.

iPhone of iPad

De officiële Tetris-game wordt uitgegeven door Electronic Arts, er is zowel een versie voor de iPhone als iPad. Twee verschillende apps, dus mocht je beide iDevices hebben zul je twee keer in de buidel moeten tasten. Momenteel is de iPhone-versie die we nu onder de loep nemen in de aanbieding voor 79 cent, de officiële prijs stond eerder op 2 euro 39.

Marathon

Aan het stokoude Tetris-concept is op het eerste gezicht niks veranderd. De game opent met een kleurrijk menu, vanwaar je direct een welbekende Marathon-sessie kunt starten. De blokjes komen steeds harder uit de lucht vallen, terwijl je ze netjes probeert te ordenen onderin het scherm.

Tutorial

Een eenvoudige maar duidelijke tutorial loodst je door de basics van het spel. Praktisch niemand zal een handleiding nodig hebben om Tetris te spelen, de uitleg gaat dan ook vooral over de bediening. Die zit overigens erg goed in elkaar, met een paar bewegingen die je op het hele scherm kunt uitvoeren is het kinderspel om de Tetromino's onder controle te houden.


Magie

Wie is uitgekeken op de klassieke Tetris-variant kan zich wagen aan de Magic-modus. In elk level wordt een nieuw spelelement geïntroduceerd. Zo krijg je bijvoorbeeld een bankschroef, waarmee je blokjes kan verkleinen, of kun je een paar seconde het speelveld veranderen in bubbeltjesplastic en zo blokjes die in de weg zitten weg 'drukken'. Het leven eindigt zodra je het doel - bestaande uit het aantal lijnen dat je moet wegwerken - gehaald hebt.


Details

Tetris voor de iPhone ziet er prima uit. De Tetromino's spatten letterlijk van het scherm. Ondanks het simpele spelconcept hebben de makers er een fris tintje aan weten te geven. Ook de dynamische achtergronden die zich aan het spelverloop aanpassen dragen daar aan bij, net als de opzwepende muziek.

Conclusie

De oergame Tetris heeft op de iPhone een prima thuis gevonden. Het behendigheidsspelletje  is in alle opzichten (grafisch, geluidseffecten, bediening) zeer goed uitgevoerd. De nieuwe Magic-spelmodus voegt ook echt wat nieuws toe. Ben je op zoek naar het ultieme tussendoortje, laat Tetris dan zeker voor die 79 cent niet liggen. Laat maar groeien die grijze massa!