App Spotter: The World Without Photoshop (iPad)

Sinds de komst van Photoshop vraag je je soms af hoe een foto er onbewerkt uitzag. The World Without Photoshop is een gratis applicatie voor je iPad die in deze behoefte voorziet. Twaalf fotografen tonen hun werk, van begin tot eindresultaat.

In The World Without Photoshop kun je bij 48 werken van artiesten, illustratoren, designers en fotografen zien hoe Photoshop werd gebruikt om tot het eindresultaat te komen. Als je de gratis app downloadt en voorbij het introductiewoord bent, kun je kiezen uit twaalf hoofd­stukken. Elk hoofdstuk toont het werk van een artiest en geeft je achtergrondinformatie.

Geen tutorial

Je kunt van alle werken achtergrond­informatie lezen en inzoomen op de afbeeldingen. Er is slechts één foto per hoofdstuk waarvan je het hele bewerkingsproces kunt volgen. Je doet dit door onder de foto op ‘touch’ te drukken en de foto naar een volgende bewerkingsfase te slepen. De beelden die zijn opgenomen in de app gaan verder dan de gemiddelde fotobeeldbewerking, maar je hoeft niet te verwachten dat je de grafische kunstwerkjes kunt reproduceren na het doornemen van The World Without Photoshop, daarvoor geeft de app te weinig informatie prijs.

Navigatie

De app biedt je de mogelijkheid om van boven naar beneden en van links naar rechts te bladeren. Zo kun je naar beneden navigeren om meer informatie over de artiest en zijn werk te krijgen en kun je naar een volgend hoofdstuk gaan door naar rechts te navigeren. De app reageert echter niet altijd even snel, met name het laden van externe content duurt even. Heb je eenmaal door hoe het werkt en waar je precies moet drukken, dan is daar goed mee te leven.

Bonus

Leuk aan de app is dat je er meer mee kan dan alleen foto’s vergelijken. Zo zijn er filmpjes te zien waarin artiesten vertellen over hun werk en kun je zien van waar op het net ze te vinden zijn. Ook kun je achterhalen welke sociale media de artiesten gebruiken. Als bonus wordt bovendien een interactieve tijdslijn van twintig jaar Photoshop gegeven en kun je een presentatie bekijken van Adobe-guru Russel Preston Brown.

Jubileum

Adobe ontwikkelde de gratis app samen met designbureau Marcolina Slate ter ere van het twintigjarige jubileum van Photoshop. Behalve dat de app de mogelijkheden van Photoshop laat zien, toont het ook de technische ontwikkelingen van Adobe. De applicatie is gemaakt met  behulp van Adobe's Digital Publishing Solution voor Indesign CS5.