App Spotter: TiltShift Generator (iPhone)

Door de kleine fotosensor in de iPhone is spelen met scherptediepte geen optie. TiltShift Generator brengt daar verandering in. Met de app kun je op verschillende manieren het scherptevlak aanpassen.

Na het starten van de applicatie krijg je de keuze om een nieuwe foto te maken of een bestaande afbeelding te kiezen uit je eigen collectie. Na het openen van een foto wordt direct een blur-effect toegepast. Klik je op de Blur-menuoptie, dan kun je zelf kiezen voor een rond scherptevlak of een lijn. Beide kun je met twee vingers de gewenste vorm en grootte geven, je kunt zo eenvoudig een onderwerp in je foto 'uitlichten'. Met de schuif onderin kun je vervolgens de sterkte van het effect aanpassen.

Schuifjes

In het 'Color' menu kun je vervolgens met schuifjes verzadiging, helderheid en contrast bijstellen. Helaas ontbreekt een knop om terug te keren naar de standaardinstellingen. Schiet je uit met de sliders dan is het soms lastig om naar een neutraal uitgangspunt terug te gaan. Tot slot krijg je de optie om vignettering toe te voegen.

Opslaan en delen

Tevreden met het resultaat? dan kun je in het 'Save' menu je foto opslaan. In minder dan tien seconden (iPhone 3GS) is je foto in volledige resolutie voorzien van het effect. Je kan TiltShift Generator koppelen aan je Facebook- of Twitteraccount om zo je resultaten direct te delen.


Geen Shift

Feitelijk gezien is de naam van TiltShift Generator niet helemaal correct. Hoewel je het effect van een TiltShift-objectief kunt nabootsen, gaat het alleen om het 'tilt' aspect: het verleggen van het scherpstelvlak. Met 'shift' kun je perspectief corrigeren, iets wat deze applicatie niet doet. Wat spelen met 'scherptediepte' betreft kun je je echter aardig uitleven met de app.

Voorbeelden