App Spotter: Viber

Viber is zo'n applicatie die zeker niet de enige in zijn soort is, maar wel heel goed doet wat het moet doen, op een makkelijke manier. De bedoeling is simpel: Viber laat je gratis bellen met andere Viber-gebruikers.

Het maakt daarbij niet uit of je belt naar iemand in Australië, of met je benedenbuurman. Gesprekken verlopen, net als het soortgelijke Skype, via een 3G-of wifi-verbinding. Er zijn geen verborgen kosten of andere addertjes onder het gras.

Installatie is een fluitje van een cent. Na het downloaden moet je eenmalig je telefoonnummer opgeven en krijg je een smsje met een bevestigingscode. Voer de code in en Viber scant je contacten in je telefoonboek. Geen accountregistratie, geen wachtwoord, niks.

Hebben andere contacten in je lijst ook Viber, dan verschijnt het logo achter de naam in het adresboek van Viber. Zo zie je meteen wie je gratis kunt bellen. Bel je een gebruiker zonder Viber, dan bel je automatisch via het reguliere gsm-netwerk. Gebruikers die nog niet over Viber beschikken, kun je via een druk op de knop via een smsje uitnodigen Viber te installeren.

De kracht van Viber is zijn haast naadloze integratie met je iPhone. Je hoeft geen aparte Viper buddy-lijst aan te maken; het werkt gewoon met je al aanwezige contactenlijst. Het uiterlijk van Viber lijkt als twee druppels water op die van je 'normale' belfunctie en contactenlijst, met het verschil dat Viber met een paars thema werkt. Zo zie je toch in één oogopslag of je met Viber belt, of via het normale gsm-netwerk.