App Spotter: WaveSecure

Telefoonnummers, berichten, mails en foto's: eigenlijk moet je er niet aan denken wat je allemaal kwijtraakt als je je telefoon verliest of deze gestolen wordt. De applicatie WaveSecure biedt de reddende hand.

Met WaveSecure kun je je telefoon opsporen wanneer deze kwijt raakt of gestolen is, data backuppen of ontoegankelijk maken en eventueel de inhoud van je smartphone wissen.

Na het downloaden van de applicatie geef je op wie je 'buddy' is bij de bescherming van je persoonlijke informatie. Dat is een telefoonnummer uit je contactenlijst waarnaar een sms wordt gestuurd wanneer iemand een andere simkaart in je telefoon heeft gestopt.

GPS

Deze vriend of vriendin krijgt vervolgens een sms met daarin de melding dat de kaart verwisseld is, wat het bijbehorende telefoonnummer is en zelfs waar het toestel zich bevindt. Dit laatste werkt echter niet helemaal nauwkeurig. Bij het testen zat het gps-systeem er bij ons enkele straten naast. Toch geeft het je een indicatie waar je je toestel bent verloren of waar de vinder zich bevindt.

Door middel van een eigen account op de website van WaveSecure kun je al deze dingen ook zelf in de gaten houden. Bovendien kun je hiermee vanaf je computer je telefoon op slot zetten of de inhoud wissen. Weet je zeker dat je telefoon gestolen is, dan kun je ook op afstand een alarm af laten gaan.

Dit levert zo'n afschuwelijk geluid op (een hysterisch gegil), dat de dief zich zeker genoodzaakt zal zien de telefoon aan gort te slaan. Alleen gebruiken in geval van hoge nood dus. Net als de mogelijkheid om via een computer de inhoud van je telefoon te wissen.

Backup

Je account fungeert daarnaast als backup waarnaar je bijvoorbeeld berichten, telefoonnummers of foto's kunt versturen. Op een later moment kun je deze informatie weer terughalen naar je smartphone. Helaas is het hierbij niet mogelijk om tekstbestanden of documenten op te slaan.

Wil je gebruikmaken van WaveSecure, dan kun je de applicatie zeven dagen gratis uitproberen. Bevalt het, dan heb je voor twintig dollar (vijftien euro) een jaarabonnement voor een prima beveiligingsapplicatie.