App Spotter: Wikipedia Mobile

Hoe geweldig internet op je smartphone ook is, het blijft vaak behoorlijk moeilijk om op websites te navigeren met een klein scherm en dito toetsenbord. Dat geldt ook voor Wikipedia, maar gelukkig is daar een app voor.

Het leven voor de komst van Wikipedia is vaak moeilijk voor te stellen; de online-encyclopedie is niet alleen enorm handig om serieuze informatie op te zoeken (wat is de hoofdstad van Nicaragua?), maar ook om allerlei minder belangrijke feitjes te achterhalen (hoeveel weegt een muskusspitsrat?).

Met de officiele Wikipedia-applicatie van de Wikimedia Foundation ontsluit je alle informatie van de 'desktopversie', maar dan in een mobielvriendelijk formaat. Hiermee is het bijvoorbeeld enorm handig om tijdens het kijken van een film even snel op te zoeken in welke producties die ene acteur ook maar weer heeft gespeeld.

Versimpeld

De app is een versimpelde versie van de 'echte' Wikipedia-site. Op het hoofdscherm vind je de zoekbalk, het uitgelichte artikel en het actuele nieuwsoverzicht. Uiteraard inclusief de o zo belangrijke linkjes naar andere artikelen.

De applicatie werkt snel, zelfs op Android-toestellen met iets minder spectaculaire hardware aan boord. Veel informatie in artikelen is uit en in te klappen, zodat je niet meteen wordt geconfronteerd met enorme lappen tekst op een klein scherm. Daarbij is het eenvoudig om bookmarks te maken om informatie snel terug te vinden.

Tussen de iOS- en Android-versie van de applicatie zit wel een essentieel verschil. Ben je bij iOS verplicht om Wikipedia Mobile in het Engels te lezen, bij Android heb je de keuze uit veertien verschillende talen, waaronder Nederlands, Engels, Frans, Duits en Chinees.