App Spotter: Wikitude (iPhone/Android/Symbian)

Wikitude is een applicatie die gebruikmaakt van augmented reality: de wereld gezien door een soort digitaal informatiefilter. De app voegt verschillende informatiebronnen samen en tovert deze op je smartphone.

De meest in het oog springende manier waarop dit gebeurt is via de camera van je telefoon. Wil je bijvoorbeeld weten wat er op Wikipedia geschreven is over gebouwen of monumenten bij jou in de buurt, dan kijk je via het toestel om je heen en zie je op het scherm waar deze zich bevinden.

Wikitude maakt hiervoor gebruik van het gps-systeem van je telefoon. Ook is het mogelijk om deze informatie te bekijken via de digitale kaarten van Google Maps of in een overzichtslijstje zonder toeters en bellen. Het tikken op een 'hit' brengt je naar de bijbehorende internetpagina.

De informatie uit je omgeving kun je filteren met behulp van zogenoemde 'worlds'. Dit zijn de bronnen waaruit Wikitude de informatie haalt. Zo kun je filteren met algemene informatiebronnen zoals Wikipedia, Youtube en Flickr, maar zijn ook specialistische 'worlds' beschikbaar zoals die van lokale toeristenbureau's en hotelketens.

Bundeling

Wie specifieke informatie zoekt, kan een zoekterm invullen waarna Wikitude de gegevens uit alle bronnen bundelt. Zoek je bijvoorbeeld in de buurt van Delft op 'Delfts blauw', dan krijg je niet alleen foto's van het aardewerk, maar ook plekken waar de kunststukken te koop zijn en informatie over de geschiedenis ervan.

Momenteel zijn de makers bezig om een navigatiefunctie in de applicatie te bouwen, waarmee je in realtime kunt navigeren naar je gevonden locatie. Deze functie is echter voorlopig alleen beschikbaar als b├Ęta en werkt zeker nog niet optimaal.

Dit laatste mag de pret niet drukken: Wikitude werkt behoorlijk vloeiend en snel, zelfs op smartphones met bescheiden specificaties. Zorg er alleen wel voor dat je zoekopdrachten specifiek zijn, een overdaad aan informatie werkt op de kleine telefoonschermen vaak alleen maar verwarrend.