App Spotter: XE Currency

Binnen de Europese Unie is het vaak geen probleem meer, maar iedereen die verder reist krijgt ermee te maken: het omrekenen van de bekende euro naar vreemde valuta. XE Currency voor iOS, Android en BlackBerry helpt je hierbij.

De XE Currency-applicatie is de mobiele versie van een van de meest gebruikte valuta-omrekensites ter wereld. De app geeft je op een simpele en overzichtelijke manier de huidige wisselkoersen van meer dan 180 valuta.

Op de hoofdpagina kun je een lijst van verschillende valuta samenstellen variërend van welbekende munten als de euro en de Amerikaanse dollar, tot obscure muntsoorten als de Malagassische ariary en de Armeense dram.

Standaard

In deze lijst kun je één muntsoort selecteren om als standaard te gebruiken. Vul een getal in bij deze standaard en je krijgt meteen te zien wat de waarde is voor de andere valuta die in de lijst staan. Op deze manier kun je gemakkelijk wisselen tussen verschillende muntsoorten en hun onderlinge waardeverhoudingen.

De applicatie bevat een rekenmachine, waarmee je eerst getallen kunt optellen voordat je ze laat omrekenen naar andere valuta. Door met je smartphone te schudden, haal je een berekening weer weg en keer je terug naar een basiseenheid van één (euro, dollar, of welke muntsoort je standaard dan ook is).

Opties

Dit laatste werkt af en toe iets te snel, waardoor een onbedoelde beweging je ingevoerde getallen per ongeluk weghaalt. Gelukkig kun je deze schudmethode uitschakelen in het optiescherm, waar je ook het aantal decimalen en andere opties kunt regelen.

Het omrekenen van en naar vreemde valuta schijnt een van de vele charmes van reizen naar het buitenland te zijn. Met XE Currency kun je dit snel en nauwkeurig doen. De applicatie is bovendien helemaal gratis.