Apple aangeklaagd voor privacyschending

Apple is door twee groepen Amerikaanse iPhone- en iPad-gebruikers aangeklaagd voor privacyschending. Enkele iOS-applicaties zouden namelijk gebruikersgegevens doorspelen aan adverteerders, aldus persbureau Reuters.

Het gaat om veelgebruikte applicaties op de iPhone en iPad, zoals Textplus4, Paper Toss en Weather Channel. De ontwikkelaars van deze apps zullen zich tezamen met Apple moeten verdedigen in een rechtbank in Californië, waar de aanklacht is ingediend.

De aanklacht volgt op een onderzoek van The Wall Street Journal, waaruit blijkt dat applicaties gebruikersinformatie doorsturen naar adverteerters, ondanks maatregelen van Apple die dit tegen moeten gaan.

Verbod

In april van dit jaar kondigde Apple aan applicaties te verbieden die gebruikersgegevens doorsturen naar externe partijen, behalve informatie die noodzakelijk is voor het functioneren van de apps. Volgens de aanklagers heeft het bedrijf echter niet de moeite genomen dit herziene beleid te implementeren.

Via de Unique Device ID van de iPhone en iPad heeft elke gebruiker een uniek identificatienummer. Hiermee kunnen adverteerders onder meer het applicatiegebruik van consumenten in de gaten houden en persoonlijk toegespitste advertenties aanbieden.