Apple eist omzetafdracht iPad-publicaties

Apple wil uitgeverijen verplicht stellen hun iPad-publicaties via de App Store te verkopen. Het technologiebedrijf wil daarnaast 30 procent van de omzet voor zichzelf houden. Dat berichten Tweakers.net en De Tijd vandaag.

Zowel losse verkoop als abonnementen op digitale iPad-tijdschriften zouden volgens Apple alleen nog via de App Store verkocht mogen worden. Website De Tijd stelt daarbij dat uitgeverijen 30 procent van de omzet moeten inleveren.

Tweede-Kamerlid Afke Schaart van de VVD is van plan kamervragen te stellen. Het plan van Apple is 'killing voor innovatie', zo meldt ze vandaag op Twitter.

NRC Handelsblad reageert evenmin blij. Het dagblad gaf 'gratis' iPads weg bij een abonnement, met in het achterhoofd het plan om zo markt te creëren voor hun iPad-editie. 'Apple reduceert uitgeverijen hiermee tot contentfabriekjes', laat  NRC's chef internet Ernst-Jan Pfauth aan Tweakers weten.

Ook de Amerikaanse uitgeverij News Corp heeft al bekendgemaakt de geplande iPad-krant The Daily uit te stellen tot bekend is of Apple deze maatregel doorzet.