Apple gaat Android apps ontwikkelen

Ook Apple stort zich nu op de ontwikkeling van Android-applicaties. Op haar website staat een vacature voor een Android software engineer, waarin gevraagd wordt om 'ontwikkelaars die ons gaan helpen met het uitbrengen van nieuwe mobiele producten voor het Android-platform'.

Op dit moment werkt Apple aan Android-versies van zowel haar muziekdienst Apple Music als Move to iOS. Die laatste moet het overstappen van Android naar iOS eenvoudiger maken. De beschrijving in de vacature geeft echter het idee dat er meer iOS apps naar Android komen. Zo is het mogelijk dat de populaire app iMessage naar het concurrerende platform komt, net als de iTunes Store en Safari. Safari is al beschikbaar voor Windows Phones. Maar er zit een kans in dat er ook volledig nieuwe applicaties ontwikkeld worden, aangezien de vacature aangeeft dat 'je gevraagd wordt om te brainstormen over nieuwe producten en features'.

Geen grote verrassing

Hoewel deze ontwikkeling misschien wat verrassend lijkt, heeft Apple's ceo Tim Cook eerder al aangegeven dat de ontwikkeling van Android-applicaties door het bedrijf een mogelijkheid is. In 2013 zei hij tijdens een interview dat 'Apple geen religieus probleem heeft met het porten van iOS apps naar Android'. Dit gebeurt echter alleen als het 'een goede reden heeft'.

Groter marktaandeel

Een van die redenen kan zijn dat Android een veel groter marktaandeel heeft en Apple op deze manier haar onder een breder publiek kan verspreiden. IDC voorspelde in mei dat Apple's marktaandeel de komende vier jaar op 14,2 procent uitkomt, tegenover Android's 79 procent. Voor dit jaar verwacht IDC dat Android een marktaandeel van 79,4 krijgt en Apple uitkomt op 16,4 procent.