Apple hoeft geen opvolger van Jobs aan te wijzen

Ondanks dat Steve Jobs al sinds januari met ziekteverlof is, hoeft Apple van de aandeelhouders geen opvolger van de topman aan te wijzen. Een meerderheid stemde op een aandeelhoudersvergadering tegen dit voorstel.

Apple wil niet bekendmaken welk percentage van de aandeelhouders wel voor een transparant opvolgingsbeleid hadden gestemd, waardoor vermoed wordt dat dit een behoorlijk groot aantal is. Een grootaandeelhouder drong eerder aan op transparantie over de opvolging van Jobs en over wat er precies met de topman aan de hand is.

Jobs kondigde in januari aan voor onbepaalde tijd met ziekteverlof te gaan. Hij blijft voorlopig aan als Chief Executive Officer, maar laat de dagelijkse werkzaamheden over aan Tim Cook. Het is niet de eerste keer dat Jobs met ziekteverlof gaat en vermoed wordt dat de topman niet meer volledig zal terugkeren.

Jobs wist van Apple in de jaren negentig weer een succesvol bedrijf te maken en de topman lijkt sterk verbonden te zijn met het wel en wee van het bedrijf. Aandeelhouders zijn dan ook onrustig over de toekomst van Apple.

Apple weigert echter een opvolger te benoemen, omdat het bang is dat kandidaten door de concurrentie worden weggekaapt en niet-geselecteerden ontslag zullen nemen. Ondanks de weigering om een opvolger aan te wijzen, stegen de aandelen van Apple met 1,2 procent.