Apple introduceert iPad mini, vierde generatie iPad, dunne iMac en nieuwe Macbook Pro Retina

De geruchten blijken waar: Apple heeft vandaag tijdens een speciaal event de iPad mini geïntroduceerd. De kleinere iPad heeft een beeldscherm met een diagonaal van 7,9 inch en een resolutie van 1024 x 768 beeldpunten. Ook introduceerde Apple een vierde generatie 'normale' iPad die vooral sneller moet zijn. Ook gaf het de Mac-lijn een update.

In veel opzichten is de iPad mini een iets gekrompen iPad 2. De processor is ook in deze tablet een dual-core A5. Ook de resolutie van het beeldscherm is gelijk. Volgens Apple een bewuste keuze; ontwikkelaars hoeven daardoor hun apps niet aan te passen. Aan de achterkant is een 5-megapixelcamera aanwezig, waarmee je ook in 1080p kunt filmen. Aan de voorkant vind je een 720p Facetime-camera. De batterijduur is volgens Apple nog steeds tien uur.

De iPad mini weegt 308 gram en is  7,2mm dik. In vergelijking met de grotere iPads heeft het apparaat een opvallend dunne schermrand.

De prijs van de 16 GB-uitvoering is 329 euro. De 32- en 64GB-uitvoering kosten respectievelijk 429 en 529 euro. Vanaf 2 november ligt het apparaat in Nederlandse winkels. 

Vierde generatie iPad

Geheel tegen alle verwachtingen in introduceerde Apple ook een vierde generatie reguliere iPad. Deze tablet lijkt in veel opzichten op zijn voorganger, maar moet vooral veel beter presteren. Aan de basis van de nieuwe tablet staat een Apple A6X-processor. Deze moet de prestaties ten op zichte van de derde iPad verdubbelen en op het niveau brengen van de iPhone 5. Ook nieuw is de Lightning-connector, waarmee Apple zoals verwacht de Dock-connector vervangt. De prijzen blijven gelijk ten opzichte van de derde iPad. Overigens lijkt die iPad ´3´ per direct uitgefaseerd bij Apple, op de website van de computerfabrikant de iPad 2, iPad mini en iPad ´Retina´ genoemd. De vierde generatie neemt de rol van topmodel dus over, terwijl de tweede iPad als goedkoper alternatief wordt aangeboden.

13-inch Macbook Pro Retina

Ook greep Apple het event aan voor de introductie van een nieuwe 13-inch Macbook Pro Retina. Deze is met een dikte van 1,9 centimeter 20 procent dunner dan zijn voorganger en heeft net als zijn 15-inchbroer een retina-display van 2560 x 1600 beeldpunten. Het hart is een Core i5 of i7 Ivy Bridge-chipset. Verder zijn twee stereomicrofoons aanwezig, evenals een 720p HD-camera aan de voorzijde. Een optische drive ontbreekt.

Wat aansluitingen betreft is voorzien in een Magsafe 2-connector, twee Thunderbolt-poorten, eem hdmi-uitgang en twee usb-3.0-poorten. De laptop is verkrijgbaar met een ssd van maximaal 768 GB. De laptop is verkrijgbaar in een uitvoering van 1699 dollar of 1999 dollar, beide 500 dollar meer dan hun niet-retina-varianten.


De nieuwe 13-inch Macbook Pro Retina. 

Ultradunne iMac

Tegelijkertijd met de iPad Mini heeft Apple een iMac geïntroduceerd met ultradun beeldscherm. Het display meet in de breedte 5mm, 80 procent dunner dan de generatie hiervoor. Een Ivy Bride Core i5 of i7-processor stuurt het geheel aan, ondersteund door minimaal 8GB intern geheugen. Dat aantal is op te krikken tot 32GB, terwijl je de machine kunt uitrusten met maximaal 768GB aan ssd-schijfruimte. Het scherm heeft volgens Apple 75 procent minder last van reflecties. In de poging het systeem flink dunner te maken heeft de optische drive het moeten ontgelden.

De nieuwe iMac is verkrijgbaar in twee uitvoeringen, zoals we gewend zijn: met een 21.5-inchbeeldscherm en met een 27-inchbeeldscherm. De eerstgenoemde is verkrijgbaar vanaf november voor 1379 euro, voor de grote variant moet je minimaal 2079 op tafel leggen.

De nieuwe iMacs zijn verkrijgbaar vanaf begin november.

De nieuwe iMac meet slechts 5mm in doorsnee.

iPad mini, iPad "4", 13-inch Macbook Pro Retina en een dunne iMac
Apple verrast vriend en vijand met flink wat nieuwe producten. Meest opvallende nieuwkomer is de vierde generatie iPad.