Apple iPhone 3G niet zonder gebreken

Honderden kopers meldden zich donderdagravond op de Lijnbaan in Rotterdam bij de T-Mobile-shop, waar twaalf uur 's nachts de eerste Apple iPhone 3G's over de toonbank gingen. Hij ziet er schitterend uit en kent opvallende innovaties maar is niet zonder 'verbeterpunten'.

Het is ontegenzeggelijk een bijzondere telefoon. Wie de lange review leest op iPhoneclub.nl, van Jean Paul Horn en Gonny van der Zwaag (beiden regelmatig freelancend voor WINMAG Pro), valt van de ene 'oh' in de andere 'ah'. Waarom hebben ze dat niet eerder in een telefoon gestopt?

Baanbrekend ontwerp
Je kunt eigenlijk nauwelijks meer van een telefoon spreken. Het is een slanke minicomputer met de belfunctie als meest simpele van alle features. Het baanbrekende ontwerp springt natuurlijk het meest in het oog, van de strakke behuizing (wit of zwart - en iets dunner dan de eerste iPhone) en de kleurige pictogrammeninterface op het relatief grote scherm (320 x 480 pixels resolutie) die je gewoon vrolijk maakt door er alleen maar naar te kijken (een goede therapie tegen een winterdepressie: koop een iPhone).

"een goede therapie tegen een
winterdepressie: koop een iPhone"

De software in dat fraaie scherm speelt een hoofdrol op de iPhone. En met het 3G-model (3G staat voor snel mobiel internet) wordt de software ng belangrijker. Je hebt via mobiel internet namelijk ook onderweg toegang tot de 'App Store', via welke je de al rijke softwareverzameling gratis of voor een paar euro uitbreidt met allerlei handige toepassingen die bij jouw leven en wensen passen. Een van de eerste applicaties is een programma voor de weergave van buienradarplaatjes. Handig om een supernauwkeurige weersvoorspellingnu letterlijk in de hand te hebben.

Eerste verbeterpunt
Foto's maken gaat in een redelijke maar niet overdreven 2 megapixels kwaliteit. Bij iPhoneclub.nl staan enkele voorbeelden. Maar dan komt het eerste verbeterpunt: er kan geen video met de iPhone 3G worden opgenomen. Opvallend. Zou er gedoe binnen Apple zijn geweest over het te kiezen videoformaat? Zo moeilijk is het niet de lens bewegende beelden af te laten vangen.

Je moet op de pc (of Mac) wel even upgraden naar de nieuwste (gratis) iTunes-software. Want alleen via die nieuwste iTunes kun je de foto's die je maakt met de meegeleverde usb-kabel overzetten naar je grote computer.

Ook voor zakelijk gebruik is de iPhone 3G in principe heel geschikt. Hij kan bijvoorbeeld direct met een persoonlijke agenda en mailbox in een Exchange Server synchroniseren, zodat je niet een apart mailaccount hoeft aan te maken voor e-mailen onderweg (zie hiernaast).

Accu snel leeg
Een levensgroot nadeel is echter het energieverbruik van de iPhone 3G, zeker als je hem in de snelste internetstand schakelt (HSDPA). De testers van de iPhoneclub merken dat de accu een gemiddelde werkdag nog wel aankan, met diverse computertaken. Maar om acht uur ' s avonds wordt al een kritieke '10% resterend' bereikt. De batterij is ook niet te verwisselen.

Het is dus bijna noodzakelijk een extra laadkabel te kopen waarmee je hem op je werk kan 'bijvoeden'. Want anders, als je bijvoorbeeld 's avonds een keer met


Alternatieven

Alternatieven voor de Apple iPhone 3G zijn er genoeg. Drie krachtige, zakelijk bruikbaresmartphones met eveneens snel internet, gps (navigatie) en een kleurrijk scherm:

1. HTC Touch Diamond
2. Samsung SGH-i780
3. Nokia E66 en E71 (verwacht in Q3 2008)

collega's nog wat gaat drinken, kun je niet meer met de ega(a) bellen dat het wat later wordt! Het bellen (de telefoonfunctie) heeft dus duidelijk te lijden onder de sexy extra's (de smartphone features).

Matige gps-ontvanger
Een ander kritiekpunt is de vrij matige gps-ontvanger in de iPhone 3G. Een leuk extraatje, die locatiebepaling, maar gemiddeld genomen ziet de iPhone zichzelf 'ergens' in een kring van enkele tientallen meters. Niet nauwkeurig genoeg voor navigatie met bijvoorbeeld TomTom-software, software die in aantocht zou zijn. De kans bestaat dat die iPhone-versie van TomTom voorlopig niet meer dan een gerucht blijft.

Lees verder...
Veel meer over de nieuwe iPhone, de talloze featuresen de verkrijgbaarheid bij verschillende abonnementen in de uitgebreide Nederlandstalige review op www.iPhoneclub.nl.