Apple krijgt gelijk in andere iPhone-zaak

Een meevaller voor Apple. Een federale rechter heeft bepaald dat het bedrijf niet kan worden gedwongen om de iPhone van een drugsdealer te kraken.

Apple wil iPhone niet kraken

​Even voor de duidelijkheid: deze rechtszaak gaat niet over de weigering van Apple om de FBI te helpen toegang te krijgen tot de iPhone 5c van een van de daders van de schietpartij in San Bernardino, maar over de smartphone van een vermeende drugsdealer. De Amerikaanse overheid wilde op basis van de All Writs Act, een 227 jaar oude wet, afdwingen dat Apple zou helpen bij het kraken van zijn iPhone.​

Rechter: wet biedt geen uitkomst

​Rechter James Orenstein heeft daar nu een streep door gezet. Hij oordeelde dat (een moderne interpretatie van de) All Writs Act niet voor dit doeleinde kan worden gebruikt. 'De vraag is niet of de overheid Apple mag dwingen om een bepaald apparaat te kraken', aldus de rechter. 'De vraag is of de All Writs Act een oplossing biedt voor dit geschil en toekomstige problemen. Ik concludeer dat dit niet geval is.' Volgens Orenstein moet het Congres zich over de kwestie buigen.

Apple weigert backdoor te maken

Hoewel het hier om een totaal andere rechtszaak gaat, is de uitspraak mogelijk ook goed nieuws voor Apple in de San Bernardino-zaak. Het zou namelijk kunnen dat de rechter in die zaak meegaat in de gedachte van Orenstein, zegt een Apple-medewerker tegen CNET. De iPhone-maker weigert pertinent om voor de opsporingsdiensten een nieuwe versie van iOS te ontwikkelen die een backdoor bevat.

Apple krijgt gelijk in andere iPhone-zaak
Het bedrijf hoeft de iPhone van een drugsdealer niet te kraken.