Apple lanceert iPhone 3GS

Ogenschijnlijk is de iPhone 3GS geen andere telefoon dan zijn voorganger. Het gisteren aangekondigde model van deze meest besproken telefoon ter wereld is vooral sneller: de toevoeging S staat voor 'speed'. En de software (die ook voor de 3G uitkomt) maakt hem stukken slimmer.

Behalve twee keer sneller (volgens Apple) en met ondersteuning van snelle HSDPA-netwerken, is deze 'mooiste telefoon te wereld' wéér een stuk slimmer geworden. De belangrijkste innovaties op een rij:

Foto / video

De Apple iPhone 3GS kan niet alleen fotograferen, maar ook videofilmen. Vreemd dat dit niet direct kon op de 3G. De fotoresolutie is tevens opgetrokken van 2 naar naar 3 megapixels en de lens heeft een autozoom. Filmpjes kun je op het toestel bewerken en direct uploaden naar Youtube.com.


Enkele nieuwe mogelijkheden in beeld: videobewerking, spraakbesturing en het digitale kompas.

Navigatie

De nieuwe iPhone heeft voor het eerst een digitaal kompas aan boord, die vooral wandelaars kan helpen de juiste route te volgen. Automobilisten kunnen ook voor het eerst echt gaan navigeren met de iPhone 3G en 3GS. De interne gps-chip in de iPhone zal per eind juni kunnen worden aangesproken door navigatiesoftware van onder andere TomTom en Navigon die eveneens is aangekondigd. Voor de navigatie op de 3G moet op dit toestel wel de 3.0-upgrade worden geïnstalleerd, die 17 juni beschikbaar komt als een gratis download.

Energiebeheer en andere 'details'

Een belangrijke handicap op de huidige 3G is het gebrekkige energiebeheer. De accu houdt het nauwelijks een werkdag vol met snel mobiel internet (UMTS) ingeschakeld. Het is even wachten op de eerste praktijktest met de nieuwe iPhone en de nieuwe telefoonsoftware, maar Apple belooft op dat punt een grote verbetering. We zullen zien.

Er zitten allerlei kleine nieuwe handigheidjes in het systeem. Zo kun je 'googlen' op de telefoon zelf. Een naam invoeren leid je naar alle mail, adressen en webpagina's met die naam erin. Sommige onderdelen van de 3GS kunnen met spraak bediend worden. De nieuwe software maakt het bovendien mogelijk om de iPhone als draadloos 'telefoonmodem' te gebruiken. T-Mobile zal het niet leuk vinden als mensen met een telefoonabonnement een apart laptopabonnement gaan laten voor wat het is. WINMAG Pro is benieuwd hoe het telecombedrijf hiermee omgaat.

Eind juni beschikbaar

De iPhone 3GS komt beschikbaar met 16 of 32 GB geheugen (nu is de keuze 8 of 16 GB). De oude 3G blijft nog een tijdje beschikbaar. In Nederland komt de iPhone 3GS op 26 juni in het assortiment bij T-Mobile, in de VS ruim een week eerder. De prijzen zijn nog niet bekend.

Meer informatie:

http://www.apple.com/iphone/
http://www.iphoneclub.nl
http://iphone.tomtom.com/

___

Foto’s en video van TomTom op de iPhone

(en bijbehorende carkit)

Apple heeft een eerste promotievideo van de zojuist aangekondigde TomTom-software voor de Apple iPhone gepubliceerd. Op de video is vooral goed te zien hoe de carkit eruit ziet en de mogelijkheid om de software zowel in landscape- als in portrait-modus te gebruiken.

Lees verder op Navigatiewereld.nl