Apple MobileMe: parkeer je data in de 'wolk'

Samen met de revolutionaire iPhone 3G lanceerde Apple de internetdienst MobileMe. Die maakt het mogelijk volautomatisch allerlei informatie tussen pc en iPhone 3G te synchroniseren via het internet (de 'cloud'). Klinkt geweldig. Werkt het ook handig?

Alles wat Apple-baas Steve Jobs aanraakt, lijkt in goud te veranderen. De producent is een van de weinige in de wereld die met hardware nog een stevige winst weet te maken, dankzij zijn iPod, iPhone en Apple Mac-systemen. Het geheim van Apple's succes is de aandacht voor design en gebruikersvriendelijkheid van de apparaten.

Push
Maar niet alles wat Apple doet, is direct een groot succes. Neem de internetdienst MobileMe (Me.com). In principe een dienst die het telefoongebruik naar een nog hoger plan trekt. De iPhone 3G is van zichzelf al een prima toestel voor mobiel e-mailen en surfen. Met MobileMe wordt nieuwe, relevante informatie ook nog eens automatisch bij de iPhone-gebruiker afgeleverd. Dit 'push'-principe kennen gebruikers van de BlackBerry al jaren. Inmiddels kunnen ook Windows Mobile-telefoons nieuwe e-mail en agenda-items vanzelf binnen krijgen (vanuit Exchange Server). Apple koos er wijselijk voor bij de Apple iPhone 3G niet alleen Exchange van Microsoft te ondersteunen, maar ook een eigen synchronisatiedienst op te zetten, MobileMe, waar de iPhone 3G-gebruikers zich voor kunnen inschrijven.

Opvallend: Apple mikt met MobileMe op consumenten, maar is niet gratis. Een abonnement op de (reclamevrije) dienst kost maar liefst 79 euro per jaar. Sinds Google zijn we verwend met allerlei krachtige en gratis internetdiensten dus dat tarief maakt ons extra kritisch.

Kinderziekten
Helaas kunnen we na enige weken met MobileMe.com te hebben gewerkt, niet zeggen dat we hier al met een perfect werkende oplossing te maken hebben. Allerlei kleine storingen spelen de synchronisatiedienst parten. We schatten het in als kinderziekten. De ene redacteur meldt dat nieuwe afspraken in de webversie van de agenda niet goed op zijn telefoon worden overgezet. De ander kreeg een paar keer een foutmelding bij het verzenden van e-mail vanaf de telefoon. Ook op internet wemelde het kort na de lancering van de klachten. Steve Jobs ging onlangs door het stof: Hij gaf toe dat de dienst te snel uit de grond was gestampt, te weinig was getest en dat de klachten nu 'serieus' zouden worden aangepakt. De gratis proefperiode werd een aantal keren verlengd (standaard zijn de eerste 60 dagen gratis).

Een stap vooruit
WINMAG Pro hoopt dat Apple dit najaar zijn zaakjes op orde krijgt, want MobileMe in combinatie met een iPhone 3G en een pc of Mac is absoluut een stap vooruit voor iedereen die ook onderweg op de hoogte wil blijven van voor hem of haar relevante informatie.