Apple onthult iPhone 4

Apple-topman Steve Jobs heeft de iPhone 4 aan de wereld getoond tijdens zijn keynotespeech op het WWDC. De nieuwe smartphone is 24 procent dunner dan zijn voorganger, maakt videobellen mogelijk en is vanaf juli in Nederland verkrijgbaar.

De iPhone 4 beschikt over een camera aan de voorzijde, dat videobellen mogelijk maakt. Het beeldscherm meet 3,5-inch en is daarmee net zo groot als dat van zijn voorganger. Wel is de resolutie met 960x480 beeldpunten flink verhoogd en beschikt het over een ips-paneel. Deze technologie maakt een betere kleurweergave en inkijkhoek mogelijk.

Hoewel de resolutie met een factor vier verhoogd is, blijft de beeldverhouding gelijk. Daardoor zullen apps niet vervormd eruit zien op het nieuwe scherm.

Videobellen kan dankzij een camera aan de voorzijde. Apple noemt deze functinoaliteit 'FaceTime'. Dit werkt vooralsnog alleen via wifi en alleen met andere iPhone 4-toestellen. Videobellen met andere telefoons is niet mogelijk. De resolutie van de camera aan de achterzijde is verhoogd van drie naar vijf megapixel. Deze gaat vergezeld met een led-flitser.

De iPhone 4 beschikt over hetzelfde rekenhart als de iPad, een 1-GHz processor uit de eigen stal. Een PowerVR SGX540 moet zorgen voor de grafische rekenkracht.

De iPhone 4 heeft het nieuwe iPhone OS 4 aan boord. Apple heeft aan dit OS een naamsverandering meegegeven; het gaat voortaan als iOS4 door het leven. Multitasking is de belangrijkste nieuwigheid van dit besturingssysteem. Ook zal iAds, het nieuwe advertentieplatform van Apple, in het nieuwe systeem zijn intrede doen.

Grotere batterij

Het toestel beschikt over een grotere batterij dan zijn voorgangers. Apple claimt een gesprekstijd die veertig procent hoger ligt dan de huidige iPhone 3GS. Ook de standbytijd is flink verhoogd naar 300 uur.

Nieuw is ook de ondersteuning voor de nieuwe Microsim; een verkleinde versie van de huidige sim-standaard.

Het toestel is vanaf juli in Nederland verkrijgbaar in een zwarte en witte uitvoering. In ieder geval T-Mobile zal de iPhone 4 in het assortiment opnemen, maar het is niet duidelijk of de telecomprovider alleenrecht blijft behouden op Apples smartphone. 24 Juni komt het toestel al uit in de VS, Duitsland, Frankrijk, Japan en Groot-Brittanniƫ.

In de Verenigde Staten is het toestel verkrijgbaar bij AT&T, in combinatie met een abonnement. De iPhone 4 16GB kost 199 dollar, de 32GB-versie doet 299 dollar.