Apple ontkent volgen van gebruiker

Apple ontkent dat het gebruikers van iOS-apparaten volgt. In een officieel persbericht beantwoordt de fabrikant een aantal vragen over het voorval. Volgens Apple volgen ze hun gebruikers niet en zijn ze dat ook zeker niet van plan in de toekomst.

Het volgen zou volgens de fabrikant niets anders zijn dan het bijhouden van een database met wifi-hotspots en telefoonmastlocaties. Door het gebruik van deze locaties kan je apparaat binnen een paar seconde bepalen waar je je bevindt. Zou je hiervoor het gewone gps-signaal gebruiken, dan zou het proces enkele minuten in beslag kunnen nemen. 

Met behulp van de wifi-hotspots en telefoonmasten kan de iPhone zelfs je locatie bepalen wanneer je je buiten het bereik van gps-satellieten bevindt, zoals binnenshuis of onder de grond. Voor deze berekeningen maakt het apparaat gebruik van een enorme database, aangelegd door tientallen miljoenen iPhones over de hele wereld. De data wordt versleuteld naar servers van Apple gestuurd.

De complete database slaat Apple niet op je iPhone op vanwege de enorme omvang ervan. Het zou echter gaan om een klein deel wat relevant voor de gebruiker is. Dit is volgens Apple ook wat je kunt zien in het programma wat gemaakt is door de ontdekkers. Het zou dus niet gaan om de locaties van de gebruiker, maar om diverse hotspots en masten in de buurt. 

Apple verklaart verder dat de data van een jaar lang die bij sommige iPhone-bezitters werd teruggevonden een fout in de software is. De locatiegegevens van een week zouden voldoende zijn voor een nauwkeurige positiebepaling.

In de komende weken zal er een software-update uitgebracht worden die deze fout oplost. Ook zal de data die nog wel opgeslagen is op de iPhone voortaan automatisch versleuteld zijn.