Apple presenteert nieuw vlaggenschip iPhone 5S

Twee nieuwe toestellen prestenteerde Apple zojuist: de iPhone 5C en de duurdere iPhone 5S. Verrassen deden ze wat minder: veel van de eerder gelekte specificaties inderdaad te kloppen. De 5S is het nieuwe vlaggenschip van de twee. En nog nooit legde Apple zoveel nadruk op de specificaties.

Misschien wel de meest in het oog springende vernieuwing is de vingerafdrukscanner: de Touch ID. Deze is gemonteerd in de home-knop onder het beeldscherm en beschermd met een laagje saffier. Door de knop aan te raken kun je het toestel ontgrendelen, maar ook aankopen op iTunes doen.

Niet eerder had een smartphone een dergelijke beveilging aan boord. Volgens Apple beveiligen veel mensen hun telefoon niet, omdat ze een code teveel gedoe vinden. De Touch ID zou aan dat ongemak een einde moeten maken.

'A7 is twee keer zo snel'

Een nieuwe processor, de A7, moet de iPhone 5S een stuk sneller maken dan zijn voorganger, volgens Apple zijn de processorkernen twee keer zo snel. De cpu heeft een vernieuwde architectuur en is 64-bits, volgens de fabrikant een unicum in smartphoneland. IOS 7 sluit daar bij aan, met een volledig 64-bits systeemarchitectuur. Ook de prestaties van de grafische chip zou twee keer zo snel zijn als die van de iPhone 5. Nieuw is ook een speciale chip die helpt bij het registreren van bewegingen: de motion coprocessor. Dat zou vooral voor fitness-apps waardevol zijn: deze chip kan bewegingsinformatie namelijk rechtstreeks naar apps sturen.

Gelijkgebleven is het beeldscherm. Het meet nog altijd 4 inch en heeft een resolutie van 1136 x 640.

Camera legt nadruk op gemak

Ook de camera van de 5S is flink onder handen genomen. Het resultaat: een 15 procent grotere sensor en een f/2.2-objectief. Daarnaast bevat het toestel twee led-flitsers, een gelige voor donkere omgevingen en een witte voor lichte omgevingen. Dat moet een natuurlijker ogende flitsfoto's opleveren. Apple noemt dit True Tone Flash. Ook legt Apple de nadruk op gemak: zo is automatische beeldstabilisatie aan boord en kiest de camera zelf de juiste iso- en witbalansinstellingen. In burst-modus schiet de camera 20 beelden per seconde, waarna het automatisch 'de beste' presenteert.

Filmen kan voortaan met 120 frames per seconde, waardoor je het beeld vier keer langzamer in 'slow motion' kunt afspelen.

De goedkoopste uitvoering van de iPhone 5S moet in Nederland 699 euro opbrengen, inclusief btw. Voor dat bedrag krijg je 16 GB opslagruimte. De 32GB en 64GB-varianten kosten respectievelijk 799 en 899 euro. 

iOS 7 wordt volledig 64-bit

Naast de nieuwe iPhones had Apple ook wat nieuws over iOS 7 in petto. Misschien wel de grootste vernieuwing in het nieuwe besturingssysteem is niet zozeer het nieuwe jasje, maar de compleet opnieuw gebouwde binnenwerk. Dat bestaat namelijk geheel uit 64-bits-code. Ook alle apps zijn hierop aangepast. Normaal legt Apple niet heel veel nadruk op de technische details, maar dit vond het bedrijf uit Cupertino de moeite waard om stevig te benadrukken. Het OS zou probleemloos overweg moeten kunnen met 32-bits-apps.

Apple maakte bekend dat iOS 7 over acht dagen 'over the air' beschikbaar komt. Het besturingssysteem op de iPhone 5, 4S, 4. Ook alle iPads vanaf versie 2, de iPad mini en de vijfde iPod Touch krijgen de update. Meer details over met name het opgefriste uiterlijk lekten al eerder uit. De apps iPhoto, iMovie en iWork zijn voortaan gratis bij elk nieuw iOS-apparaat.

Volg op Google Plus

Apple presenteert nieuw vlaggenschip iPhone 5S
Een A7-processor en biometrische beveiliging zijn de nieuwe highlights van Apple's oogappel.