Apple presenteert vernieuwde MacBook Pro-serie

De App Store was vanmiddag offline en nu blijkt waarom: Apple heeft een nieuwe reeks MacBook Pro's uitgebracht. Aan de buitenkant is er weinig veranderd, maar aan de binnenkant hebben de notebooks een flinke upgrade gekregen.

Zo is de resolutie van de beeldschermen op de 13-, 15- en 17-inch modellen hetzelfde gebleven, maar beschikken de nieuwe MacBook Pro's over Sandy Bridge-processoren. Met deze tweede generatie Core i-processoren van Intel zijn de nieuwe notebooks volgens Apple tot twee keer zo snel als de vorige generatie.

Het 13-inch model wordt geleverd met een 2,3 GHz i5 of een 2,7 GHz i7 dual core-processor, de 15-inch met een 2,0 of 2,2 GHz i7 quad core-processor en de 17 inch met een 2,2 GHz i7 quad core-processor.

Thunderbolt

Een andere grote vernieuwing is de toevoeging van Thunderbolt, een door Intel ontwikkelde overdrachtstechnologie die theoretische snelheden van 10 GB per seconde haalt. Op termijn moet Thunderbolt andere technologie├źn zoals usb en FireWire vervangen.

Apple is met de vernieuwde MacBook Pro's de eerste fabrikant die een computer met Thunderbolt op de markt zet. Het bedrijf speelt het echter nog op safe en heeft op de vernieuwde MacBook Pro's naast Thunderbolt ook meerdere usb 2.0-poorten geplaatst, naast een FireWire-poort, wifi en Bluetooth 2.1.

FaceTime HD

Een andere vernieuwing is te vinden in de ingebouwde FaceTime-camera, die nu ook beelden in hd-kwaliteit kan versturen en ontvangen. Daarnaast zijn de 13- en 15-inch modellen uitgerust met een sd-kaartslot die de sdxc-standaard ondersteunt. Hier kun je sdxc-kaarten op aansluiten die veel meer informatie kunnen bevatten dan sd-kaarten.

De nieuwe notebooks worden standaard geleverd met een hdd-schijf, maar consumenten kunnen ook voor een ssd-schijf kiezen. Alle nieuwe MacBook Pro's hebben een werkgeheugen van 4 GB, dat kan worden uitgebreid naar 8 GB. Het 13-inch model is te koop vanaf 1199 dollar (870 euro), het 15-inch model vanaf 1799 dollar (1305 euro) en het 17-inch model vanaf 2499 dollar (1813 euro).