Apple versoepelt voorwaarden voor app-makers

Apple heeft een nieuw beleid geadopteerd voor de ontwikkeling van applicaties, waardoor ontwikkelaars meer vrijheid krijgen. Zo mogen ze nu third-party ontwikkelingstools gebruiken, zoals Adobe CS5.

Eerder dit jaar maakte Apple nog bekend dat applicaties alleen mochten worden geschreven in de programmeertalen C, C++, Objective-C en Javascript. “Tirannieke controle over ontwikkelaars”, bestempelde een medewerker van Adobe deze beslissing toen.

De Europese Commissie en de Amerikaanse Federal Trade Commission kondigden daarop aan te zullen onderzoeken of Apple met deze regels de anti-monopoliewetgeving overtreedde.

Apple geeft nu aan dat alle ontwikkelingstools zijn toegestaan, maar alleen zolang de gemaakte applicaties geen code downloaden. Volgens het bedrijf is hiermee zowel flexibiliteit voor ontwikkelaars als veiligheid voor gebruikers gegarandeerd.

Richtlijnen

Verder heeft Apple de App Store Review Guidelines gepubliceerd voor ontwikkelaars. Hiermee wil het bedrijf duidelijk maken aan welke criteria een applicatie moet voldoen om te worden opgenomen in de App Store.

In de richtlijnen stelt Apple, niet heel concreet, onder meer dat applicaties kindvriendelijk en bruikbaar moeten zijn en dat je moet kunnen zien dat er enige moeite in is gestoken. Ook zegt het bedrijf dat klagen in de media over een afwijzing geen enkele zin heeft.