Apple Watch onthuld naast iPhone 6-modellen

Naast de verwachte aankondiging van de nieuwe iPhones zat iedereen te wachten op de uiteindelijke aankondiging van de iWatch, die net als iWallet hernoemd is naar de Apple Watch. Het slimme horloge heeft een vierkant scherm, dat aan de zijkanten is afgerond en krijgt een heel scala aan modieuze bandjes mee. Naast het zeer precies weergeven van de tijd moet de Apple Watch ook dienen als fitness-wearable en krijgt het een heel nieuwe interface mee. De Apple Watch verschijnt in twee formaten en moet worden aangesloten op een iPhone.

Deze interface wordt bestuurd door wat Apple de 'Kroon' noemt, waarmee je door eraan te draaien door lijstjes heen scrollt of kan zoomen op kaarten. Met een druk op de cirkelvormige knop keer je terug naar het thuisscherm. Het aanraakscherm van de Apple Watch is wel gemaakt van saffierglas en moet het verschil herkennen tussen een lichte aanraking en het daadwerkelijk indrukken van een knopje. Het harder indrukken van het scherm dient als een soort rechtsklikken met de muis om meer opties te krijgen voor apps en andere toepassingen. Verder kan de Apple Watch draadloos worden opgeladen via een magneetlader.

Siri

De Apple Watch krijgt stembesturing, waarmee je onder andere berichten kunt dicteren om te verzenden en alle andere functies van Siri aansturen. De interface van de Apple Watch kan bekende vragen in berichten herkennen en geeft je vervolgens een aantal opties waarmee je snel kunt antwoorden. Aan de onderzijde van het slimme horloge bevinden zich verschillende ledjes om vitale lichaamsfuncties te meten en voor de hardlopers onder ons zonder richtingsgevoel kan je via trillingen de weg worden gewezen door de Maps-app. Afhankelijk van de richting waar je in moet lopen of rijden zal het horloge een andere trilling afgeven.

WatchKit

Voor ontwikkelaars geeft Apple een nieuwe SDK genaamd WatchKit uit, die appmakers in staat stelt om programma's speciaal voor de Apple Watch te ontwikkelen. Is zo'n programma nog niet beschikbaar, dan zal de Apple Watch alleen een standaardnotificatie weergeven. De Apple Watch kan gebruikt worden als afstandbediening voor Apple TV, maar krijgt ook een walkie-talkie-optie mee, waarmee met andere Apple Watch-gebruikers kan worden gekletst. Daarnaast kan de Apple Watch dienen als viewfinder voor de camerafunctie van je iPhone en kan je ermee betalen via Apple Pay.

Drie modellen

De Apple Watch verschijnt in drie verschillende modellen, de Apple Watch, de Apple Watch Sport en de Apple Watch Edition en alle modellen werken met alle iPhone 5 en 6-modellen. De prijs voor Apple's slimme horloge wordt 349 dollar voor het goedkoopste model. Enige hiaat is dat de gadget pas in 2015 verschijnt.