Apple: 'Wij hebben de FBI geen apparaatcodes gegeven'

Apple ontkent dat het de FBI heeft voorzien van twaalf miljoen apparaatcodes (unique device identifiers), unieke codes van de iPhone, iPod of iPad. Dat zegt een officiële woordvoerder van de computerfabrikant uit Cupertino. Afgelopen dinsdag gaf de hackersorganisatie AntiSec's twaalf miljoen UDID's vrij, die zij naar eigen zeggen hadden gehackt van een FBI-medewerker.

'De FBI heeft ons nooit gevraagd naar de gebruikersgegevens, ook hebben wij deze gegevens niet gedeeld met de FBI of andere organisaties', zegt Apple's woordvoerder Natalie Kerris in gesprek met AllThingsD over de gevoelige gelekte informatie. Overigens is Apple van plan om de UDID's te vervangen. 'Met de komst van iOS 6 introduceren wij het nieuwe API-systeem, dat in plaats komt van de UDID's', besluit Kerris.

AntiSec bracht dinsdag naar buiten dat het zijn slag had geslagen op een FBI-computer. Iets wat overigens werd ontkend door de FBI zelf. Dankzij een bekend lek in een Java-bestand kon de hackersorganisatie twaalf miljoen unieke UDID's stelen. Afhankelijk van hoe de gebruiker omgaat met zijn Apple-product kan een UDID gelinkt worden aan een gebruikersnaam, wachtwoord en loginggegevens voor sociale netwerken. In het ergste geval kan je iPhone, iPad of iPod worden gewist. Hetzelfde geldt voor je Twitter-account en Google-gegevens. Dit overkwam journalist Mat Honan eerder dit jaar toen hackers zijn UDID bemachtigden.