Apple wil ook geld van in-app gekochte e-boeken

Apple lijkt steeds meer controle te willen uitoefenen op de App Store. Stelde het bedrijf eerder al uitgeverijen verplicht om hun digitale tijdschriften via de applicatiewinkel te verkopen, nu moeten ook e-boeken eraan geloven.

Sony doet zijn beklag hierover in The New York Times. Het bedrijf heeft een eigen app uitgebracht waarmee gebruikers e-boeken kunnen aanschaffen die door Sony worden aangeboden. Apple wil nu dat de in-app verkoop van deze digitale boeken via Apple zelf verloopt, waarbij het technologiebedrijf uiteraard de bekende 30 procent van de omzet opstrijkt.

Volgens Sony sluist de applicatie kopers door naar het web en vinden verkopen technisch gezien dus niet binnen de app zelf plaats. Apple staat er echter op dat dezelfde aankopen ook in-app kunnen worden gedaan en heeft de applicatie voorlopig afgewezen.

Tijdschriften

Eerder werd bekend dat Apple uitgeverijen wil verplichten om hun iPad-tijdschriften via de App Store te verkopen. Hierbij blijft dan ook 30 procent van de omzet aan de strijkstok van Apple hangen. De VVD is van plan om kamervragen over de kwestie te stellen.