Apple wint juridische strijd van Samsung, miljard dollar boete voor Zuid-Koreanen

Samsung heeft de patenten van Apple geschonden en moet een boete van één miljard dollar betalen. Dat heeft een jury in de Amerikaanse stad San José afgelopen vrijdag bepaald. Volgens de juryleden is het bewijs tegen de Koreaanse elektronicafabrikant overweldigend. Apple had in eerste instantie 2,75 miljard dollar geëist van Samsung.

Met de uitspraak komt een einde aan een jarenlange juridische strijd tussen Apple en Samsung. In totaal werden er ongeveer 700 aanklachten behandeld door de rechtbank in San José. Volgens Apple is de manier van inzoomen bij Samsung gekopieerd van een techniek die Apple heeft bedacht. Ook met het gebruik van de icoontjes en het design schendt Samsung octrooien van Apple. De argumenten van Apple vonden gehoor bij de jury, die al binnen één uur overtuigd was.

Samsung verdedigde zich met vijf technische patenten die geschonden zouden zijn in alle iPhones en iPads. Ook Samsung wilde een verbod, namelijk op de iPhone en iPad. Daarnaast werd er ook een schadevergoeding geëist, maar daar zag de rechter geen bewijs voor.

De uitspraak is één van de grootste overwinningen van het Amerikaanse bedrijf in de wereldwijde strijd om octrooirechten tussen beide technologiegiganten.