Apple zegt nog steeds nee tegen Flash

Apple weert opnieuw flash met een nieuw softwareontwikkelovereenkomst voor versie 4.0 van het iPhone os, dat deze zomer uit komt voor de iPhone en iPod Touch. In de herfst volgt er een versie voor de iPad.

Steve Jobs wil dat in zijn mobiele producten alleen programma's komen te staan die volgens deze kit zijn ontwikkeld. Hierdoor kunnen er geen flash-apps op de iPhone, iPod Touch en iPad worden gezet.

Het maken van software voor de iPhone en iPod Touch moest al gebeuren volgens bepaalde regels van Apple. Met de nieuwe ontwikkelkit sdk (software development kit), zijn deze eisen van Apple nog strenger geworden.  Apps mogen alleen in programmeertalen C, C++ en Objective-C geschreven worden.

Adobe is hier uiteraard niet blij mee. Het bedrijf heeft net nieuwe software ontwikkeld waarmee het mogelijk moet zijn flash om te zetten naar een formaat dat de iPhone en iPad wel ondersteund. Applicaties die niet volgens de regels van Apple geschreven zijn worden nu dus niet goedgekeurd om verkocht te worden in de App Store.

Officieel wordt flash niet ondersteund omdat dit volgens Jobs teveel rekenkracht en energie kost. Ook is er volgens Jobs een veel beter alternatief voor flash: html 5, waarmee het gebruik van flash in websites ook niet meer nodig is. Alleen is html 5 nog niet zo ingeburgerd als Flash.