Apple ziet winst bijna verdubbelen

Apple zag in het tweede kwartaal van dit jaar haar nettowinst met 95 procent stijgen ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Het bedrijf schrijft de enorme stijging vooral toe aan de toenemende vraag naar iPhones en Macs.

De cijfers werden gisteren door Apple bekendgemaakt. Dankzij een toename van 95 procent kwam de nettowinst in het tweede kwartaal uit op 5,99 miljard dollar. Ook de omzet van Apple steeg met 83 procent naar een bedrag van 24,67 miljard. 

Vooral de iPhone en Mac-computers waren verantwoordelijk voor het succes. Apple verkocht in het tweede kwartaal 18,65 miljoen stuks van de smartphone. Dat is een stijging van maar liefst 113 procent ten opzicht van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Van de Macs gingen er 3,76 miljoen over de toonbank. Dat waren er 28 procent meer dan in 2010. 

Toch was het niet allemaal goed nieuws bij de fabrikant. Zo daalde de verkoop van de iPod met 17 procent naar 9,02 miljoen. Ook de iPad deed het minder goed, van 7,33 miljoen in het tweede kwartaal vorig jaar naar 4,69 miljoen stuks nu.

Dit was ook beneden de verwachting van een aantal analisten die de verkoop opnieuw rond de 7 miljoen schatten. De komst van de iPad 2 kan hier de oorzaak van zijn. Veel mensen hebben hun aankoop uitgesteld tot versie 2 van de tablet beschikbaar was. Volgens Apple is de vraag hiernaar enorm en zijn alle geproduceerde apparaten al verkocht.