Apps krijgen meer mensen in het ov

Apps zorgen ervoor dat meer mensen gebruikmaken van het openbaar vervoer. Gebruikers van de applicaties hebben het gevoel meer controle te hebben over hun reis. Dit bleek uit een onderzoek gehouden in de Amerikaanse steden Boston en San Francisco.

Voor het onderzoek werd aan achttien mensen gevraagd of zij een week lang de sleutels van hun auto wilden inleveren. De proefpersonen gaven aan hun auto minder te missen als zij goede apps konden gebruiken. Hiermee kregen zij informatie over reisschema's, overstappen en vertragingen. Ook gebruikte ze applicaties die aangaven wat voor winkels ze op hun weg tegenkwamen. De proefpersonen hadden door al deze extra informatie het gevoel hun reis nuttiger te kunnen besteden dan in de auto.  

De conclusie van het onderzoek geeft aan hoe belangrijk moderne technieken zijn voor het openbaar vervoer. Reizigers zijn een erg aantrekkelijke markt voor app-ontwikkelaars. Ook vervoersbedrijven kunnen via de applicaties op een goedkope manier meer service bieden aan hun klanten. Het zou meer mensen over de streep kunnen trekken om voor het openbaar vervoer te kiezen, concludeerden de onderzoekers.