Apps schenden privacy van iPhone-gebruikers

Veel gratis applicaties schenden de privacy van iPhone-gebruikers door persoonlijke informatie naar de servers van ontwikkelaars te sturen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Bucknell universiteit in de Verenigde Staten.

Onderzoeker Eric Smith testte 57 gratis applicaties, waarvan tweederde het unieke serienummer van de iPhone naar de applicatieservers verstuurde. Ook zond een groot deel daarvan de loginnaam en echte naam van de gebruiker mee.

Met deze informatie is het vervolgens mogelijk om een iPhone-toestel te koppelen aan de gebruiker, waarmee adverteerders hun slag kunnen slaan. Bovendien zetten veel applicaties cookies op de telefoon, waardoor ook het surfgedrag van gebruikers in de gaten kan worden gehouden.

Volgens Smith is het niet verrassend dat juist gratis applicaties data verzamelen die naar adverteerders kan worden verstuurd. Hij schrijft dat gebruikers van de iPhone bezorgd zouden moeten zijn over het gemak waarmee persoonlijke informatie verstuurd en gedeeld kan worden.

Onderzoek

Apple lijkt vaker de privacy van de gebruikers van zijn producten te schenden. In Nederland gaat het College Bescherming Persoonsgegevens onderzoeken of het opslaan en delen van gebruikersgegevens door Apple in strijd is met de wet.

Apple veranderde in juni de privacyvoorwaarden van iTunes en de App Store. Als consumenten hiermee akkoord gaan, mag het bedrijf de persoonlijke gegevens van hen gebruiken en delen met bijvoorbeeld adverteerders. Wie niet akkoord gaat, kan geen gebruik maken van deze diensten.