Asus introduceert Fonepad, tablet waar je ook mee kunt bellen

Vandaag deed Asus haar line-up voor 2013 uit de doeken. Veel oudgedienden kwamen langs, maar er was ook een verrassing aanwezig. Een verrassing die we niet aan zagen komen: de Fonepad.

Onder het mom 'Experience Incredible Innovations' deed Asus haar line-up in de Benelux voor komend jaar uit de doeken. We zagen er wat oude bekenden. De Asus Vivotab bijvoorbeeld, die we al uitvoerig hebben getest.

Oude bekenden

Ook producten waar we al eerder over schreven passeerden de revue. Bijvoorbeeld de Taichi, de Windows 8 notebook van Asus met een scherm aan twee kanten. Hoewel wij kritisch zijn over de toepassing van een apparaat die voorzien lijkt te zijn van een gimmick, spraken we met Cindy Duyster van Asus, die meerdere mogelijkheden schetste die de Taichi meerwaarde kan geven. Denk bijvoorbeeld aan een dokter die zijn patiënt voorlicht, terwijl patiënt en dokter allebei op een scherm kijkt. Of twee mensen die onafhankelijk van elkaar op dezelfde notebook kunnen werken dankzij de Intel Core i5 processor (hoewel het apparaat ook in een Core i7 variant verkrijgbaar is). In feite zijn de mogelijkheden enkel beperkt door jouw eigen fantasie. We zijn nog steeds niet overtuigd, ondanks dat we wel mogelijkheden zien. De prijs, 1499 euro voor de Core i5-versie, ligt gewoon nog te hoog om een directe aanschaf te rechtvaardigen.

Het beste van twee werelden?

Opvallend was de Asus All-in-One line-up met afneembaar beeldscherm. Een Windows 8 desktop als het beeldscherm op het dock is aangesloten, maar een Android-tablet wanneer het beeldscherm losgekoppeld wordt. Intrigerend, want hoe zal de consument reageren op deze dubbele functie wat besturingssysteem betreft? Een Asus-medewerker die liever niet bij naam wordt genoemd verklapte in ieder geval dat hij ervan overtuigd is dat Android gemeengoed is als portable besturingssysteem, en Windows toch een echt desktop besturingssysteem is. Een dubbelrol waarbij het beste uit twee werelden verenigd wordt in een enkel apparaat dus.


De All-in-One van Asus, met zowel Windows 8 als Android. Het beste van twee werelden?

Asus Padfone 2

De Padfone 2 was ook aanwezig. Hoewel het een vreemde eend in de bijt is en dit waarschijnlijk ook blijft, is het toch ook een charmant apparaat. Het komt over als een twijfelaar. Is het een tablet of een smartphone? Waar Samsung met haar 'phablet'-strategie lijkt te kiezen om beide producten met elkaar te verenigen ging Asus nog niet zover. Tot vandaag althans.

Asus Fonepad

De verrassing van de dag lag in de introductie van de Fonepad, een tablet van 7-inch grootte en smartphone in één. Het kwam zeer onverwacht en het duurde even voor we besefte wat dit product betekende. Met een Intel Atom Z2420 processor van 1.2GHz is het in ieder geval geen specificatievechter. Ook de 16GB opslag is niet heel bijzonder en het ips-ledscherm van 1280 x 800 hebben we vaker gezien. De accuduur van 9 uur klinkt ook goed. Een sim-sleuf voor 3G is aanwezig, dat is vaak een functie die de prijs opdrijft. Toch?

Een prijsvechter

249 Euro. Dat is wat de Fonepad kost. Wat ons betreft een scherpe prijs voor een mid-class 3G-tablet die ook dienst doet als smartphone. Waar de Padfone smartphone en tablet integreerden, gaat de Fonepad verder. We hebben het hier niet meer over integratie, maar assimilatie van twee productgroepen. Dat is een gewaagde zet, het is afwachten of het publiek zit te wachten op een reusachtige telefoon. De prijs maakt het echter een relatief laagdrempelig product.


De Asus Fonepad, een 'phablet': tablet en smartphone in één. 

Asus in 2013

Of deze producten zullen aanslaan in Nederland is nog even afwachten. Verwacht een recensie van de Fonepad zeer binnenkort, hier op WINMAG Pro.

Asus Launch Event 2013
Asus doet uit de doeken wat we in 2013 van het bedrijf kunnen verwachten.