ASUSTOR AS 304-T

Asustor mikt met de AS 304-T op de veeleisende consument of soho-gebruiker, maar ook in het mkb kan deze nas zijn mannetje staan. Het apparaat biedt plaats aan vier schijven, dat mogen naast traditionele 3.5-inch harddisks overigens ook 2.5-inch-ssd’s zijn. Je schroeft de schijven eerst op de speciale sledes, waarna je ze zo kunt inprikken.

Een ‘schroefloos’ systeem zoals je bij sommige concurrenten ziet is hier dus niet aan de orde. De metalen behuizing oogt niet alleen degelijk, maar is dat ook. Alleen het frontpaneel is van plastic, maar dat mag de pret niet drukken. De sledes bevinden zich aan de voorzijde, wat het vervangen van een eventueel defecte disk gemakkelijk maakt. Aan de achterzijde bevinden zich vier usbpoorten, waarvan twee van de nieuwere usb 3.0-standaard. Uniek is de hdmi-aansluiting: deze verraadt meteen een belangrijk selling point van het apparaat. De AS 304-T doet namelijk ook dienst als media player voor in de huiskamer. Ook op kantoor kan deze functie van pas komen, denk aan het direct tonen van presentaties of (bedrijfs)video’s op een televisiescherm in bijvoorbeeld een presentatieruimte.

De nas draait op een Intelcpu, geklokt op 1,6 GHz, en beschikt over 1GB werkgeheugen. Dat is meer dan voldoende voor thuisgebruik, maar ook in kleine kantooromgevingen. Lees- en schrijfsnelheden zijn een beetje afhankelijk van je setup, maar tijdens de test haalden we zo’n 90 tot 95 MB/sec tijdens het kopiëren van grote bestanden: prima cijfers. De firmware van de nas is dik in orde. Installatie is een fluitje van een cent, er is zelfs een 1-click-modus aanwezig voor wie geen speciale wensen heeft en zijn nas gewoon als opslagstation of mediacenter zonder toeters en bellen wil gebruiken.

De Asustor AS 304-T is een zeer competitieve en complete nas die waar voor zijn geld biedt. De media player-functionaliteit is zowel thuis als op de zaak een welkome aanvulling. Een extra Gigabit-ethernetpoort was welkom geweest, zeker in omgevingen met veel gebruikers die veel bestanden heen en weer transporteren.

In het kort

  • Media player
  • Gemakkelijke installatie
  • Goede prestaties
  • Zowel hdd als ssd
  • Ingebouwde voedingsadapter
Prijs: €469,-
Info: asustor.com
MKB Proof 2015