Aten

Het is van het grootste belang om constant toe te zien op de ‘gezondheid’ van servers en de condities waaronder deze worden gehuisvest. Verschillende leveranciers hebben hier omvangrijke (en dure) beheerpakketten voor op de markt. De hulpmiddelen voor onder andere het monitoren van de temperatuur, luchtvochtigheid en stroomvoorziening worden echter ook geleverd bij de nieuwe generatie van ‘intelligente PDU’s’ (power distribution units). Soms zelfs gratis en voor niets. Om downtime tot een minimum te beperken, is het noodzakelijk dat het functioneren van de servers waarop kritische bedrijfsprocessen draaien continu wordt gemonitord. Steeds meer hardwareleveranciers rusten hun servers dan ook uit met een mechanisme dat zelfstandig toeziet op de eigen ‘gezondheid’, een diagnose uitvoert en alarm slaat als de gezondheid in gevaar dreigt te komen.

Met KVM-switches kan het beheer van grote aantallen servers worden gecentraliseerd wat het oplossen van problemen met servers nog verder versnelt en downtime terugdringt. De verschillende leveranciers van KVM-oplossingen leveren doorgaans software bij hun producten om het beheer te vereenvoudigen. Zo biedt ATEN de CC2000 Control Center Over the NET Management Software bij zijn KVM-switches. CC2000 biedt beheerders op afstand de controle over computerruimtes en bijkantoren waar ook ter wereld.

Voor een minimale downtime is het niet alleen belangrijk dat de servers zelf gezond zijn, maar ook dat ze zijn ondergebracht in een gezonde omgeving waar het niet te warm, te vochtig of te droog is en die niet toegankelijk is voor onbevoegden.

Een leverancier als ATEN biedt de mogelijkheid om op de intelligente PDU’s in datacenters verschillende sensoren aan te sluiten die de temperatuur, luchtvochtigheid en luchtdrukverschillen meten. De gegevens van maximaal 255 PDU’s kunnen over IP worden uitgelezen met behulp van de ‘eco Sensors Energy Management’-software die gratis bij de PDU’s wordt geleverd.

Info: www.aten.com

MKB Best Choice 2013