Avontuurlijke PND: Magellan CrossoverGPS

Magellan is een vrij kleine speler op de navigatiemarkt, die zijn bekendheid vooral dankt aan GPS-peilers voor wandelaars en fietsers. Het Amerikaanse bedrijf brengt nu ook navigatiekastjes voor automobilisten op de markt.

Magellan lanceert PND's (Personal Navigation Devices) in de series 'Roadmate' en 'Crossover. De laatste lijn is bijzonder interessant omdat het wegenkaarten, waterkaarten n topografische kaarten in n kastje combineert. WINMAG Pro bekeek de CrossoverGPS met Benelux-wegenkaart.

Waterkaarten
De wegnavigatie, waternavigatie en topografische kaart blijken losse functies in de CrossoverGPS te zijn, die niet tegelijk geactiveerd kunnen worden. Het is dus niet mogelijk om de topografische kaart over de wegenkaart heen te projecteren of een route over het wegennet van de topo uit te

OORDEEL

+ topografische kaarten
+ nautische kaarten
+ hiking tools
- route opties
- overbodige stemterugkoppeling

"Een persoonlijke navigator voor avonturiers. Puur voor wegnavigatie zijn er betere alternatieven."

laten rekenen. De waterkaarten (Nauw van Calais, Engels Kanaal, omgeving Hamburg en Duinkerken) staan op een aparte SD-kaart en bevatten ondermeer informatie over waterdieptes, vaargeulen en de ligging van boeien.
De topografische kaart is bedoeld voor trekkers, die lange cross country wandelingen willen maken. Op de Nederlandse kaarten valt eerlijk gezegd weinig spannends te zien, maar schuiven we het centrum van de kaart naar Geneve, dan duikt opeens een gedetailleerd beeld met hoogtelijnen op. Verwacht niet de allerkleinste paadjes te vinden, de kaart is puur een hulpmiddel om je in het landschap te orinteren en de juiste richting te bepalen. Je kunt de positie van een basiskamp vastleggen, GPS-cordinaten invoeren en de CrossoverGPS de gelopen (of gefietste) route laten traceren. Vanzelfsprekend is het apparaat ook een kompas.

Keurig
Als routeplanner voor de auto doet de Magellan keurig zijn werk, al heeft het apparaat wat vreemde kantjes. Zo heeft de vrouwelijke Vlaamse stem (de enige keuze) de neiging om vrijwel elk knopje dat je aanraakt uit te spreken. Klik je op 'kaart', dan zegt ze 'kaart'. Kies je 'opslaan', dan zegt ze 'opslaan'. Toets je de naam van een bestemming in, dan spreekt ze elke letter uit. Alles bij elkaar kregen we al snel een soort Sesamstraat-gevoel over ons.
Opmerkelijk is dat de Vlaamse dame keurig aankondigt wat je over een seconde of tien moet doen, maar op het beslissende moment zelf alleen een gonggeluid laat horen. Van te voren krijg je in een split screen een detailoverzicht van de verkeersituatie te zien. Het hele systeem doet aanvankelijk wat vreemd aan, maar werkt eigenlijk prima.

Platte weergave
De 3D-weergaven vinden we vrij slecht; de weergave is net te plat, waardoor je in de bebouwde kom geen overzicht meer houdt en het kaartbeeld zelf is lelijk. De 2D-weergave daarentegen is prima. Een ander minpunt is dat de CrossoverGPS alleen de Routeopties 'Snelste route' en 'Max. gebruik snelweg' kent. Afgezien van het feit dat die veelal op hetzelfde neerkomen, missen we met name de mogelijkheid om snelwegen te mijden. Tolwegen ontduiken kan wel.