AWARDS 2008: ESET NOD32 AntiVirus 3.0

De afgelopen maanden is naarstig gewerkt aan nieuwe edities van populaire software tegen virussen, spyware en andere bedreigingen. Hoog tijd om zo'n fonkelnieuw pakket aan een kritische blik te onderwerpen: het slanke en dus 'snelle' pakket NOD32.

Wie NOD32 voor het eerst ziet, merkt direct op dat de makers een strikte scheiding hebben gemaakt tussen de normale gebruikersomgeving en die voor meer gevorderde gebruikers. Het aantal geavanceerde instellingen is vergeleken met andere beveiligingspakketten het meest uitgebreid. Vooral gevorderde gebruikers zullen dit waarderen.

Gebruikers
ESET NOD32 maakt gebruik van het eigen ThreatSende.Net-waarschuwingssysteem. Gebruikers van NOD32-producten voeden dit systeem met informatie over actuele bedreigingen (bijvoorbeeld door verdachte bestanden naar het systeem te uploaden). Tegelijkertijd voorziet ThreatSense de individuele clients van nuttige dreigingsinformatie. Het gebruik van ThreatSense.Net is niet verplicht en wordt tijdens de installatie gevraagd.

 


VOOR EN TEGEN

+ compacte opzet, footprint
+ duidelijke scheiding tussen basis- en geavanceerde opties
+ zelf scanprofielen maken
+ brede ondersteuning Windows-versies
- geen wizards voor automatisch instellen

OORDEEL
"ESET NOD32 is een compact en efficiënt ingedeeld programma, dat dankzij de verbeterde gebruikersomgeving ook aantrekkelijk is geworden voor de gemiddelde gebruiker."

Je kunt NOD32 zo instellen dat meldingen bij veiligheidsdreigingen via een SMTP-server naar de beheerder worden gestuurd. Dat is handig in bedrijfsomgevingen, omdat een melding die lokaal wordt gegenereerd nog altijd uiteindelijk bij de systeembeheerder terecht moet komen. Door het bericht per e-mail te sturen, is er minder inmenging van de eindgebruiker nodig.

Scanprofielen
Interessant is de mogelijkheid om zelf scanprofielen te maken. Standaard biedt NOD32 een viertal profielen, die elk een eigen set onderdelen controleren. Bij het maken van een eigen profiel kun je echter zelf specificeren welke onderdelen in de scan worden opgenomen. De scanprofielen vormen een functie waarmee NOD32 zich van de concurrentie onderscheidt.
NOD32 kent een ingebouwde taakplanner, waarmee je kunt opgeven wanneer de scans moeten plaatsvinden. De taakplanner is qua werking vergelijkbaar met die van Windows. Zo kun je meerdere profielen maken (bijvoorbeeld een grondige scan aan het einde van de week, en dagelijkse een scan van de gewijzigde bestanden).

Herhaling
We treden in herhaling telkens als we NOD32 onder de loep nemen: het programma valt gewoonweg op door het uiterst compacte karakter en de hiermee beperkte aanslag op de beschikbare systeembronnen. Waar de software zich in het verleden meer leek te richten op de gevorderde gebruiker (de interface was weinig gebruiksvriendelijk van opzet), hebben de makers sinds een jaar voor een frisse omgeving gekozen.

 


 

Toepassing:
Antivirus, antispyware, rootkitdetectie

Systeemeisen:
Windows 2000, Windows XP, Windows Vista, 80 MB vrije schijfruimte