AWARDS 2008: G DATA InternetSecurity 2009

Ook softwareproducentG DATA lanceert een bijgewertkte internet security suite om de diverse bedreigingen in het nieuwe jaar tegemoet te treden. De 2009-software tegen virussen, spyware en andere bedreigingen soort opmerkelijk goed.

Tijdens de installatie worden de belangrijkste vragen gesteld: bijvoorbeeld hoe vaak er moet worden gecontroleerd en met welke frequentie updates moeten worden binnengehaald. Het pakket wordt geleverd met een volwassen gebruikershandleiding in pdf-formaat: een onderdeel waar de concurrenten een voorbeeld aan kunnen nemen.

Usb-stick
Bij het controleren op virussen kun je bij G DATA onderscheid maken tussen de media: zo vinden we de optie om de computer te controleren, maar is het ook mogelijk om expliciet een usb-stick te scannen. Ook kan G DATA specifiek scannen op onderdelen die tijdens de start van Windows worden geladen. Het valt ons hierbij op dat er relatief vaak meldingen van Gebruikersaccountbeheer verschijnen, die om expliciete bevestiging van de handeling vragen.

Twee engines
G DATA maakt gebruik van twee engines voor de controle op virussen en spyware. De


VOOR EN TEGEN

+ configuratie grotendeels tijdens installatie
+ uitgebreide gebruikershandleiding
+ flexibele antispam- en firewall-regels
+ dubbele engines
- veel meldingen van Gebruikersaccountbeheer

OORDEEL
“G DATA valt vooral op door de flexibele en uitgebreide mogelijkheden bij het maken van eigen regels voor de afhandeling van spam en het blokkeren van netwerkverkeer.”

handleiding maakt duidelijk dat de engines van BitDefender en Alwil Software worden ingezet. De sectie AntiSpam is volwassen en geeft de gebruiker verregaande vrijheid bij het zelf definiëren van regels voor de afhandeling van ongewenste post. Nadat je een filtertype hebt gekozen, kun je de eigenlijke regel opstellen. Het is hierbij onder meer mogelijk om een eigen voorvoegsel voor het spambericht te plaatsen, maar ook een eigen tekst in de 'body' van de mail zelf te injecteren. Dat is handig voor de eindgebruiker, maar kan ook worden gebruikt om je eigen e-mailclient (zoals Outlook) te laten weten dat het mogelijk om ongewenste post gaat en de mail naar een aparte map moet worden verplaatst.

Firewall
Dezelfde flexibiliteit vinden we terug bij de firewall. Ook hier wordt de gebruiker in staat gesteld eigen regels te definiëren voor de afhandeling van het internetverkeer. De firewall hanteert hierbij drie categorieën: vertrouwde netwerken, niet-vertrouwde netwerken en geblokkeerde netwerken. De regels kun je ook telkens toekennen aan één van de drie categorieën.
Toepassing:
Antivirus, antispyware, antiphishing, antispam, rootkitdetectie, firewall, ouderlijk toezicht

Systeemeisen:
Windows XP (Service Pack 2), Windows Vista, 512 MB RAM-geheugen