AWARDS 2008: LaCie 2big network 1 TB

Network Attached Storage hardware krijgt steeds meer software aan boord. Maar als je daar niet op zit te wachten en gewoon een vlotte NAS zoekt met veel capaciteit, heb je aan de LaCie 2big network 1 TB een betaalbare optie.

LaCie is ook bij andere ict-magazines een populair merk, zodat wij helaas een NAS ontvingen die al goed op de proef was gesteld. Blijkbaar hadden de testers met de RAID-instellingen lopen rommelen want de '2Big Network' deed helemaal niets. Pas na een harde reset en herformatteren van de disks liep de NAS als een zonnetje. Nieuw uit de doos heb je daar gelukkig geen last van.

 


VOOR EN TEGEN

+ installatie
+ Nederlandse beheerinterface
+ opvallend lage prijs
+ vormgeving
- geen back-upapplicatie in de NAS

OORDEEL
"Eenvoud en een lage prijs zijn de sterke punten van deze NAS"

Erg veel over de LaCie valt niet te vertellen: hij biedt netwerkopslag aan een team van gebruikers en laat via een Nederlandse webinterface (!) makkelijk (groepen) gebruikers aanmaken die bepaalde lees-/schrijfrechten.

Er zit helaas geen back-upprogramma in de NAS, er wordt wel goede software meegeleverd voor de pc's. De NAS zelf moet je dus via een omweg back-uppen, want RAID 1 of 5 betekent wel dubbele veiligheid voor de opslag, maar nog geen back-up! Een aandachtspuntje is de kreet 'hot swappable'. Nu zal het wisselen van een drive weinig voorkomen, maar LaCie adviseert in de handleiding een complete herstart aan na een dergelijke 'pitstop'.

 


 

Extra informatie:
Schijven: 2x SATA-II (2x 500 GB in ons model)
Prijs: € 299,- (1 TB-model) € 349,- (1,5 TB), € 499,- (2 TB)