AWARDS 2008: LaCie 324

Breedbeeldmonitoren zijn allang niet meer de onbetaalbare megavensters voor de grafische professional. Ook op steeds meer bureaus van de kantoorwerker prijkt een dergelijk apparaat. Wij testten de LaCie 324 die zich wel op de grafische pro richt maar zonder hoog prijskaartje komt.

Deze 24 inch-monitor van LaCie positioneert zich in de markt van de grafische professionals en gaat daarmee direct de strijd aan met het door ons geteste model van Eizo. Het beeldscherm maakt gebruik van een S-PVA-paneel en dat valt direct op.  LaCie pronkt met specificaties: het beeldscherm beschikt over NTFC-Gamut-technologie en kan 95 procent van het  Adobe RGB-kleurenspectrum weergeven. In combinatie met een 10-bits correctiemechanisme moet dat garant staan voor een zeer natuurgetrouwe kleurweergave en fraaie kleurovergangen. Die belofte maakt LaCie zeker waar, al komen sommige kleuren wat overdreven gesatureerd over, voornamelijk de rood-tinten. Voor niet-grafisch kantoorwerk kan het daarom wat te heftig ogen en het verdient sowieso de aanbeveling de monitor te kalibreren via de speciale Blue Eye Pro kalibratie-hard- en -software. Koud uit de doos' valt namelijk op dat vooral het rood te heftig is aangezet.

OSD
Het OSD bedien je via aanraakgevoelige knoppen aan de voorzijde. Deze werken een stuk gebruiksvriendelijker en gevoeliger dan de aanraakknoppen van Samsung. De instelmogelijkheden zijn net als bij het exemplaar van Eizo legio, al


VOOR EN TEGEN

+ zeer geavanceerde kleurweergave
+S-PVA-paneel
+ aansluitmogelijkheden
+ geschikt voor grafici
- nauwelijks in hoogte verstelbaar

OORDEEL
"Dit professionele beeldscherm is vooral sterk in kleur, mits gekalibreerd."

moet LaCie de laatstgenoemde hierin nog wel voor laten gaan. In ieder geval zijn de gammawaarden af te stellen en kun je kiezen uit een aantal contrastprofielen voor film, foto, video en tekst. Ook beschikt het beeldscherm over een 'ecostand', waarmee je energie kunt besparen. Wat bediening van het menu betreft geven we toch de voorkeur aan 'normale' knoppen.

Connectiemogelijkheden
De monitor bevat de meeste connectiemogelijkheden uit de test. Het scherm kan maar liefst vier beeldbronnen tegelijkertijd aan, met 2 HDMI-poorten, een VGA- en DVI-poort. Twee daarvan kun je tegelijkertijd weergeven, dankzij de picture-in-picture-voorziening. Daarnaast is een USB-hub aanwezig met drie poorten.
Jammer is dat het beeldscherm zich maar mondjesmaat in de hoogte laat verstellen. Ook kent het beeldscherm geen pivot-functie, waardoor portretmodus niet tot de mogelijkheden behoort.

Extra informatie:

Prijs:
€ 799,-- (zonder kalibratietools), € 899,-- (met kalibratietools)

Beeldformaat:
24 inch

Resolutie:
1920x1200