AWARDS 2008: MSI Wind

De zogeheten 'netbooks' winnen terrein. Voor mobiele werkers zijn ze ideaal: ze wegen niet meer dan een kilo en zijn niet groter dan een boek. De MSI Wind in deze zeer betaalbare categorie (300-500 euro) is daarbij niet al te spartaans.

Een van de eerste fabrikanten die een antwoord had op de eerste Asus Eee PC was MSI. De MSI Wind probeert op ieder gebied de 'moeder van de netbooks' af te troeven. Qua uiterlijk lijkt het kleine laptopje sterk op zijn concurrent: het witte plastic oogt en voelt haast hetzelfde en de vormgeving is vrijwel identiek.

Behuizing
De behuizing is weliswaar geheel van plastic, maar biedt toch genoeg stevigheid om onderweg zorgeloos uit de voeten te kunnen. Het had wat kleiner gestyled kunnen worden, maar de extra ruimte die het wat grotere toetsenbord inneemt is wel zo prettig voor het tikcomfort. De monitor meet 10 inch en heeft een resolutie van 1024x600; genoeg voor websites. De beeldkwaliteit is ruim voldoende, al is de inkijkhoek wat beperkt.

Aan de basis staat een energiezuinige Intel Atom-processor op 1,6 GHz. Deze krijgt ondersteuning van 80 GB aan schijfruimte (conventionele harde schijf) en 1 GB intern geheugen. Wel is het wat minder dan de 1,5 GB RAM en 150 GB schijfruimte die je bij de Windows-versie van de Acer Aspire One krijgt.

Windows XP Home
MSI breekt met dit model met de trend om netbooks


In de trein
WINMAG Pro nam de MSI Wind-netbook uit deze test ook mee in de trein, bij het testen van mobiel internet op de laptop (lees hier de test). De compacte netbooks zijn volgens Raymond zeer geschikt voor de reizende forens. Let wel op het besturingssysteem: standaard prik je een laptop-stick- of dongle van KPN, Vodafone of T-Mobile probleemloos in een Windows- of Mac-systeem. Een netbook met Linux zal er niet direct mee overweg kunnen.

met een voorgeïnstalleerde Linux-variant te leveren; de Wind komt met Windows XP Home. Voor veel gebruikers is dat een feest van herkenning - zij hoeven dus niet te wennen aan een nieuw besturingssysteem. MSI heeft er gelukkig voor gekozen niet al teveel 'bloatware' mee te leveren. Na het inschakelen staat er binnen 50 seconden een werkklaar bureaublad voor je neus. Dat is weliswaar 30 seconden langzamer dan Acer Aspire One met de Linux-variant erover doet. Connectiviteit is in orde met 3 usb-poorten, een sd-kaartlezer, Bluetooth, aansluitingen voor speakers/mic en een vga-poort. Ook een webcam is present.

Uithoudingsvermogen
Wat uithoudingsvermogen betreft zijn we tevreden. Had de Wind met een 3-cell Lithum Ion-batterij nog een wat korte adem, de 6-cell-variant hield het bij ons zo'n 3,5 uur vol, met Bluetooth en Wi-Fi uitgeschakeld. De adviesprijs is aan de hoge kant, maar op het web staat het apparaat


VOOR EN TEGEN

+ prettig toetsenbord
+ Windows XP zonder bloatware
+ opslagcapaciteit van 'normale' HDD
- beperkte inkijkhoek beeldscherm
- geen typische ssd-voordelen

OORDEEL
“Een prettig netbook met een prima batterijduur, maar wel zonder ssd-schijf.”

voor zo'n zeventig euro minder al te koop.

Extra informatie:

Geheugen:
1 GB

Harde schijf:
80 GB (conventioneel)

Processor:
Intel Atom 1,6 GHz