AWARDS 2008: Navigon 7110

Draagbare navigatiesystemen heb je in uiteenlopende uitvoeringen. De instapmodellen zijn voordelig en prima geschikt om je van A naar B te brengen. Wie iets meer luxe wil komt uit bij modellen met een breedbeeldscherm. Een apparaat als de Navigon 7110.

Het eerste dat opvalt aan dit navigatiesysteem is de houder. Een sierlijk vormgegeven houder die stevig aan de voorruit plakt. Het navigatieapparaatje zelf ziet er ook strak uit, net als de menu's op het scherm.

De software van Navigon staat niet bekend om zijn snelheid. Dit apparaat bewijst echter dat het prima mogelijk is om met de software  een snel werkend systeem te maken. Het menu reageert vlot op opdrachten. Ook de routeberekening gaat snel.

Toetsenbord
Wel jammer dat het toetsenbordje op het scherm om bestemming in te geven wat klein is. Voor mensen met grote vingers heeft Navigon een stylus in de behuizing opgenomen. De 7110 beschikt over Reality View, een systeem dat op belangrijke knooppunten een driedimensionale afbeelding van de verkeerssituatie toont. Grote pijlen geven hierin aan welke baan je dient te nemen. Verkeerd rijden is er nu echt niet meer bij. Ook als er van een bepaalde afslag niet een dergelijk afbeelding beschikbaar is, blinkt het systeem uit in helderheid. Kleine pijlen onderin het scherm tonen hoeveel banen er zijn, en welk je moet hebben. Wel is het beeld wat aan de drukke kant in stadscentra omdat dan veel POI's worden weergeven.

Bluetooth carkit
De 7110 beschikt niet over allerhande snufjes, zoals mp3-speler of een


VOOR EN TEGEN

+ Eenvoudige bediening
+ Bluetooth
+ Spraakherkenning
+ Reality View
- Geen mp3-speler en fotoviewer

OORDEEL
"Geavanceerd apparaat dat prettig (snel) in het gebruik is."

fotoviewer. Wel is er Bluetooth ingebouwd, waardoor de 7110 kan functioneren als Bluetooth carkit. De verstaanbaarheid is redelijk. Bijzonder is de mogelijkheid om de Navigon met stemopdrachten te bedienen. Nadat je de knop Spraakinvoer heeft aangeraakt kun je een opdracht uitspreken, bijvoorbeeld ‘Thuis' of ‘Kantoor', waarna de route direct wordt berekend. De 7110 is het topmodel van Navigon.

Weinig aanmerkingen
Er valt weinig aan te merken op het apparaat, of het moet het ontbreken van een FM-transmitter zijn, iets wat we steeds vaker tegenkomen in de topmodellen van andere merken. De vraag is hoe vaak u deze functie in de praktijk gebruikt. Bij de 7110 gaat het vooral om het navigeren, met als extraatje Bluetooth. Het is een geavanceerd apparaat dat prettig (snel) in het gebruik is.