AWARDS 2008: NOD32 Antivirus Business Edition

De slag tussen de beveiligingsprogrammas woedt onverminderd voort. In deze test werpen we een blik op beschermingssoftware voor werkgroepen: NOD32 Antivirus Business Edition. Hiermee kunnen netwerkbeheerders vanaf hun eigen computer tientallen werkplekken 'gezond' houden.

De oplossing van NOD32 is modulair opgebouwd, vergelijkbaar met het clientprogramma. Op de computer van de beheerder wordt de beheermodule geïnstalleerd: de Remote Administration Console. Deze richt zich voornamelijk op het inzichtelijk maken van de beveiligingsstatus. Aan rapportages is dan ook geen gebrek. Het netwerk waarin Remote Administration is geïnstalleerd, kan bovendien automatisch worden doorzocht op computers die niet of onvoldoende beveiligd zijn.

Aandacht
NOD32 heeft veel aandacht besteed aan de installatiemogelijkheden binnen het netwerk. Als je de eindgebruiker niet wilt lastigvallen met installaties, kun je een verwijzing naar de installer opnemen in het inlogscript van de gebruiker. Wil je de eindgebruiker de touwtjes wel gedeeltelijk in handen geven, dan kun je ervoor kiezen om het installatiebestand als e-mailbijlage te distribueren. Bij wat grotere netwerken is het handig om NOD32 automatisch te laten zoeken op onbeveiligde computers. Worden deze binnen je netwerk aangetroffen, dan voorziet de Remote Administration Console ze direct van de juiste beveiliging.

Mirrors
Om specifieke machines binnen het netwerk te ontlasten, kunnen je mirrors laten opzetten. Deze krijgen de rol van installatiemachine voor de rest van de systemen. Bovendien kun je ervoor kiezen om de updates eenmalig van NOD32


VOOR EN TEGEN

+ geen overbodige franje
+ uitgebreide distributiemogelijkheden
+ flexibele installatieopties
- beperkte productuitleg
- opbouw gebruikersomgeving laat te wensen over

OORDEEL
“NOD32 is het toonbeeld van een no-nonsense programma, waarvoor je wél moet inleveren op gebruiksvriendelijkheid.”

te downloaden, waarna deze lokaal worden verspreid. Hierbij is het mogelijk om de installatie van de pakketten via een push-situatie af te dwingen. Dit betekent dat de beveiliging zonder medewerking van de eindgebruiker op de machines wordt geïnstalleerd en je daardoor minder afhankelijk bent.

Beheerders
Beheerders kunnen hierbij de instellingen op voorhand configureren. Met de Configuration Editor kun je de instellingen aanpassen. In de Configuration Editor zijn de instellingen – net als bij het programma zelf – modulair opgebouwd. Ook hier is gekozen voor weinig franje: de beheerder krijgt een lange lijst met opties gepresenteerd. Hoewel de aanpak wellicht effectief is, blijkt deze niet bijzonder gebruiksvriendelijk. Op dit punt missen we bijvoorbeeld een stuk uitleg bij de geselecteerde opties, terwijl hier binnen de opzet van Configuration Editor wel degelijk ruimte voor bestaat. Dit neemt niet weg dat NOD32 een complete en doordachte beveiligingsoplossing is en ideaal voor beheerders die geen behoefte hebben aan franje.


 

Prijs:
€ 440,- (bij 10 gebruikers)

Toepassing:
Antivirus, antispyware, antiphishing, antispam, rootkitdetectie

Systeemeisen:
Moderne processor, 1 GB RAM, Windows 2000, Windows XP, Windows Vista.