AWARDS 2008: Nuance PDF Converter Pro 5

Op zoek naar een professioneel en toch betaalbaar programma om pdf-bestanden te maken? Nuance PDF Converter Professional 5 NL is een uitstekende pdf-suite voor nog geen kwart van de kostprijs van het 'officile' Adobe Acrobat.

Met 265 euro verschil tussen Adobe Acrobat 8 Standard NL en Nuance PDF Converter Professional 5 NL is menige zakelijke gebruiker een dief van zijn eigen portemonnee door te kiezen voor het 'bekendere product'. Voor de finale stadia van de grafische industrie, of Apple-computers, is het Nuance-pakket niet geschikt, maar voor iedere andere gebruiker is de 83 euro (exclusief btw) kostende licentie een aanwinst.

Toegegeven: AutoCAD-gebruikers, vormgevers aan het einde van het proces en drukkers, zijn nog altijd beter af met de 558 euro kostende Adobe Acrobat 8 Professional NL. Voor het digitaal kunnen ondertekenen of beveiligen van documenten, hoef je echter niet zo diep in de buidel te tasten. Nuance PDF Converter Professional 5 NL biedt bij laatstgenoemde functies zelfs meer mogelijkheden dan het altijd nog 350 euro kostende Adobe Acrobat 8 Standard NL.

Wolkjes
De Nuance-software liet onze uitgeverij zonder problemen alle vertrouwde functies (opmerkingen,


OORDEEL

+ intuïtief en veel mogelijkheden
+ beveiliging en digitale ondertekening
+ integratie in MS Office, Verkenner en Internet Explorer
- niet voor Mac/grafici
- iets minder scherp en iets minder snel dan Acrobat

"Een bijna-budgetpakket dat voor het gros van de gebruikers weinig te wensen overlaat."

tekeningen, watermerken) gebruiken in het pdf-verkeer tussen de vaste redacteuren, freelancers, de salesmanagers en de vormgevers. Lijntjes, wolkjes, notaties, markeringen, tekstwijzigingen, afbeeldingverplaatsingen, watermerken tot zelfs de beveiligingsopties, bleken uitstekend te werken met de laatste Acrobat-readers, maar ook met Acrobat Professional-edities 7 en zelfs 5. Ook andersom, pdf's gemaakt met de Adobe-producten inlezen in Nuance, gaat probleemloos.

De Nuance-interface ziet er weliswaar wat speelser en minder strak uit dan bij Adobe, maar het pakket werkt prima en in sommige opzichten juist intuïtiever dan de software van de belangrijkste concurrent. Reken ongeveer vijf tot vijftien minuten inwerktijd en je kunt uit de voeten in Nuance PDF Converter Professional 5.