AWARDS 2008: Solid State Disk Imation PRO 7000

Traditionele harde schijven zijn al jaren het aangewezen medium voor dataopslag op werkstations, laptops en servers. Maar met de komst van snelle en betrouwbare solid state drives (SSD) als de Imation PRO 7000, zou dat wel eens kunnen veranderen.

Temidden van alle technologische ontwikkelingen op het gebied van ICT zijn harde schijven relatief gezien weinig geëvolueerd. Natuurlijk, ze zijn tegenwoordig vele malen groter, sneller en fysiek kleiner dan twintig jaar geleden. Toch is het in de basis hetzelfde elektromechanische apparaat als destijds: een aantal magnetische schijven met daartussen lees- en schrijfkoppen in een metalen behuizing. Een soort floppy plus.

Flessenhals
Met de razendsnelle twee- en vierkoppige processoren, geavanceerde geheugenmodules en extreem krachtige videokaarten van tegenwoordig is het niet zo vreemd dat de traditionele harde schijf steeds meer de flessenhals van een computersysteem vormt. Het systeem moet voor de verwerking van gegevens immers 'wachten' op de traagste factor en dat is altijd de harde schijf.

Aan de hegemonie van het hardeschijftijdperk lijkt langzaam maar zeker een einde te komen. In 2006 zagen de zogenoemde 'hybride' schijven het levenslicht. Dat zijn in de basis traditionele schijven, maar hebben een flinke hoeveelheid flashgeheugen aan boord dat fungeert als buffer tussen de harde schijf en de rest van het systeem. Het resultaat: een flink snellere datatoegang (en dus in de praktijk een sneller systeem), tegen een lager energieverbruik. Het mechanische gedeelte hoeft immers minder vaak rondjes te draaien.

Laptops
De SSD-schijf is in tegenstelling tot hybride schijven volledig Flash-gebaseerd en geeft dus een nóg snellere datatoegang en nóg meer energiebesparing. Deze energiebesparing is vooral voor laptops interessant. De toepassing van SSD-schijven in laptops komt de accuduur ten goede, zo ondervonden we zelf in een test van de Asus U2S (WMPRO 2/2008), die standaard een SSD-schijf aan boord heeft. De Imation PRO 7000 die we hier testen, is van 3,5 inch formaat en dus niet bedoeld voor laptops, maar voor gebruik in desktopsystemen en servers.

Veldwerkers, ook in de meest letterlijke zin, hebben baat bij het flink lagere energieverbruik van een Solid State Disk (SSD). Ze kunnen langer werken zonder stopcontact. 

Snelheid
Fabrikanten voeren snelheid als een belangrijk argument voor SSD-schijven. Met de komst van steeds snellere 'traditionele' harde schijven – de Western Digital Raptor en Seagate Barracuda halen bijvoorbeeld tot wel 10.000 toeren per minuut - is het de vraag of een SSD-schijf werkelijk zoveel snelheidswinst oplevert. Het antwoord is ja en nee. Er is een aspect waarop de SSD-schijf alle mechanische schijven gemakkelijk in verslaat: de toegangstijd. Ook de door ons bekeken 7000 PRO heeft een toegangstijd van < 0,1 ms. Dat is vele malen sneller dan de 5 tot 10 ms. toegangstijd die de snelste mechanische harde schijven van dit moment leveren. Op doorvoersnelheid moeten ze het volgens de benchmarks echter afleggen tegen de snelste mechanische schijven.
Dat zijn interessante cijfers voor freaks en techneuten, maar wat betekent dat in de praktijk? De extreem lage toegangstijd is vooral 'winstgevend' als het systeem veel kleine 'requests' moet uitvoeren op de harde schijf. Met andere woorden: het overpompen van veel data gaat niet sneller, maar het vaak lezen van kleine stukjes data wel.